fbpx

Littfest i Umeå växer till Bokveckan 2018

Sven Teglund, Annika Norlin och Kristina Sandberg. Littfest 2017. Foto: Henke Olofsson.

Littfest i Umeå ser sig som Sveriges största litteraturfestival med över 19 000 besökare 2017. Inför 2018 bygger man ut till en hel bokvecka.

Vid sidan om Bokmässan i Göteborg har Littfest i Umeå växt fram till det kanske största litterära evenemanget. I fjol hade man 19 000 seminariebesök, över 150 inbjudna medverkande författare och 60 ackrediterade journalister på plats. Inför 2018 års festival bygger man nu vidare på Littfest framgångar och utökar festivalen till en hel bokvecka den 13–19 mars.

Försvinner namnet Littfest nu?
– Nej, Littfest finns kvar och växer i sig själv, men de har ”lyxproblemet” att de får en massa förfrågningar som de inte hinner med, samt att när programbladet släpps i januari, så är biljetterna redan i princip slut, så alla får inte plats. Detta blir ett tillskott, som ligger parallellt med Littfest, med fler arrangemang, eller fler aktiviteter på andra scener med redan bokade författare till Littfest, säger Anna Granlund, en av de ansvariga bakom Bokveckan i Umeå.

ANNONS

Till vardags driver hon förlaget North Chapter, förlaget som fokuserar på Norrland. På Littfest finns förstås många förlag från de norra delarna av Sverige men även från resten av Sverige.

– Kanske inte så många söder om Stockholm, när det gäller förlagen. Men besökarna kommer från hela Sverige och även Finland. Sedan Littfest införde ett delvis elektroniskt biljettsystem har man kunnat se att en tredjedel av publiken på festivalen är inresta besökare. Också detta är en markant ökning. De flesta av dessa kommer från Stockholm, resten från Göteborg, Malmö, Skellefteå, Örnsköldsvik, Vasa med flera, säger Anna Granlund.

Förutom att Littfest växer på egen hand, med fler scener och ett utökat program mellan 16 och 18 mars, så har man alltså tillsammans med Visit Umeå och Umeå kommun tagit initiativet till att under en hel vecka bjuda in till ett bokinspirerat potpurri – under namnet Bokveckan i Umeå.

ANNONS

Barnens Littfest en nyhet 2018

Uppläsningar och författarsamtal, bokprat och debatter och spännande bokinspirerade aktiviteter från stadens butiker, restauranger och hotell, är vad man hoppas på – och allt avslutas med Littfest-helgen. Nytt för i år är också ”Barnens Littfest” söndag 19 mars, som tar plats på Väven, Umeås nya kultur- och upplevelsehus.

Med Bokveckan ges inte bara möjlighet att jobba med fler aktörer och ta emot fler besökare, det är också en chans att nå nya målgrupper. De som tycker att litteraturfestivaler låter som något pretentiöst, eller rent utav upplever ordet ”litteratur” som avskräckande, får chans att ta del av boksamtalen i friare sammanhang, medan de som inte kan få nog av litteraturarrangemang och läsande får vistas i fler, kanske rent av nya, miljöer.

Umeås kulturchef, Fredrik Lindegren, är förväntansfull inför det nya initiativet:

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Att läsa böcker öppnar nya världar, ger oss nya perspektiv och upplevelser. Bokveckan i Umeå 2018 kommer ge nya perspektiv på både böcker och läsande och är förhoppningsvis bara första kapitlet i en långlivad och tänkvärd roman.

Internationell prägel på Littfest och Bokveckan 2018 i Umeå

Redan nu har de första namnen på medverkande författare släppts. Ett tungt namn är poeten och människorättsaktivisten Ko Un, som ofta nämns som kandidat till Nobelpriset. Men även Dimitrij Gluchovskij, Nils Håkanson, Dorit Rabinyan, Elisabeth Åsbrink, Sara Lundberg, Theodor Kallifatides, Abdellah Taïa, Elisabeth Rynell och Elin Willows.

Listan lär bli längre. Förra året var totalt 167 personer inbjudna att medverka på festivalens scener (varav 21 som ingick i musikakter). Könsfördelningen var 94 kvinnor (56 %) och 73 män (44 %). Av dessa var 26 internationella gäster (16 %) som kom från 13 olika länder: Finland, Norge, USA, Kanada, Frankrike, Mexiko, Sierra Leone, Kroatien, England, Polen, Island, Afghanistan och Sverige.

Läs mer på Littfests hemsida

Läs mer på Bokveckans Facebooksida

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.