ANNONS

Julbasaren med bokförlag på Södermalm har blivit tradition

Bazar bland bokförlag på Söder i Stockholm 2017. Illustratör: Elin Lucassi

Julbasaren på Södermalm är en på samma gång både viktig och mysig satsning för små och medelstora förlag.

Traditionen att förlagen hemmavarande på Södermalm årligen håller en basar några veckor innan jul växer och frodas. I år kör man eventet för sjunde gången och elva förlag är med: Alfabeta, En bok för alla, Galago, Karneval, Leopard/ ETC, MeR Barnkultur, Novellix, Ordfront, Teg Publishing & Drella samt Tranan och Verbal. Under julbasaren slår samtliga elva förlag upp dörrarna till sina boningar och besökarna kan fritt promenera mellan förlagen i Södermalms kvarter.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

– Idén är att man ska vara ett bokförlag och ligga på Södermalm, säger Jenny Bjarnar som är marknadschef på Ordfront förlag och Alfabeta Bokförlag. Men sedan brukar vi tänka lite bredare om vi får frågan. I år är till exempel Teg Publishing med som har sitt lager hos Drella på Söder och MeR Barnkultur som samlar ihop utgivningen från några mindre barnboksförlag. Än så länge har vi så vitt jag vet inte behövt säga nej till någon som velat medverka.

ANNONS
Jenny Bjarnar, marknadschef på Ordfront och Alfabeta.

Vad är grundidén med att ha julbasaren?
– Det är roligare att vara fler, säger Jenny. Och så är det ju enklare att dra folk tillsammans istället för att konkurrera med olika bokjulmarknader under samma vecka. Dessutom tyckte vi att det var kul med en ”förlagspromenad”.

Somliga av de medverkande förlagen passar på att tokrea sin backlist under basaren medan andra satsar på att sälja in nyheter inför julen. Hur man väljer att göra är helt upp till varje enskilt förlag. Signeringar och författarbesök finns också med på kartan och i år är bland annat författarna Johanna Thydell, John Ajvide Lindqvist och Mats Jonsson på plats för att skriva hälsningar i sina böcker.

Tack vare det gemensamma upplägget hjälps förlagen åt att dra folk till varandra genom sina olika arrangemang, menar Jenny.

– Vi ordnar basaren tillsammans och det brukar vara superenkelt, säger Jenny. I år mejlade jag de andra förlagen och så satte vi ett datum ihop men det har varierat vem som hållit ihop basaren. Av tradition brukar en Galagotecknare göra kartan och i år bad vi En bok för alla-redaktören Elin Lucassi.

Jenny tror att idén om att öppna upp tillsammans och bjuda in läsarna bidrar till att basaren varje år drar mycket folk. Samtidigt blir det ett sätt för de mindre förlagen att synas bland jättarna:

– Oberoende små och mellanstora förlag behöver gå ihop för att kunna konkurrera med de stora förlagsgrupperna, säger Jenny. Vi blir mycket bättre på att övertyga folk om att böcker och läsning behövs om vi gör det tillsammans.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL