fbpx

Julbasaren med bokförlag på Södermalm har blivit tradition

Bazar bland bokförlag på Söder i Stockholm 2017. Illustratör: Elin Lucassi

Julbasaren på Södermalm är en på samma gång både viktig och mysig satsning för små och medelstora förlag.

Traditionen att förlagen hemmavarande på Södermalm årligen håller en basar några veckor innan jul växer och frodas. I år kör man eventet för sjunde gången och elva förlag är med: Alfabeta, En bok för alla, Galago, Karneval, Leopard/ ETC, MeR Barnkultur, Novellix, Ordfront, Teg Publishing & Drella samt Tranan och Verbal. Under julbasaren slår samtliga elva förlag upp dörrarna till sina boningar och besökarna kan fritt promenera mellan förlagen i Södermalms kvarter.

– Idén är att man ska vara ett bokförlag och ligga på Södermalm, säger Jenny Bjarnar som är marknadschef på Ordfront förlag och Alfabeta Bokförlag. Men sedan brukar vi tänka lite bredare om vi får frågan. I år är till exempel Teg Publishing med som har sitt lager hos Drella på Söder och MeR Barnkultur som samlar ihop utgivningen från några mindre barnboksförlag. Än så länge har vi så vitt jag vet inte behövt säga nej till någon som velat medverka.

ANNONS
Jenny Bjarnar, marknadschef på Ordfront och Alfabeta.

Vad är grundidén med att ha julbasaren?
– Det är roligare att vara fler, säger Jenny. Och så är det ju enklare att dra folk tillsammans istället för att konkurrera med olika bokjulmarknader under samma vecka. Dessutom tyckte vi att det var kul med en ”förlagspromenad”.

Somliga av de medverkande förlagen passar på att tokrea sin backlist under basaren medan andra satsar på att sälja in nyheter inför julen. Hur man väljer att göra är helt upp till varje enskilt förlag. Signeringar och författarbesök finns också med på kartan och i år är bland annat författarna Johanna Thydell, John Ajvide Lindqvist och Mats Jonsson på plats för att skriva hälsningar i sina böcker.

Tack vare det gemensamma upplägget hjälps förlagen åt att dra folk till varandra genom sina olika arrangemang, menar Jenny.

ANNONS

– Vi ordnar basaren tillsammans och det brukar vara superenkelt, säger Jenny. I år mejlade jag de andra förlagen och så satte vi ett datum ihop men det har varierat vem som hållit ihop basaren. Av tradition brukar en Galagotecknare göra kartan och i år bad vi En bok för alla-redaktören Elin Lucassi.

Jenny tror att idén om att öppna upp tillsammans och bjuda in läsarna bidrar till att basaren varje år drar mycket folk. Samtidigt blir det ett sätt för de mindre förlagen att synas bland jättarna:

– Oberoende små och mellanstora förlag behöver gå ihop för att kunna konkurrera med de stora förlagsgrupperna, säger Jenny. Vi blir mycket bättre på att övertyga folk om att böcker och läsning behövs om vi gör det tillsammans.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.