ANNONS

Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio

Vinnaren utsedd till Barnradions bokpris 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnradions bokpris går i år till Ylvania: Sagan om ljusbäraren, skriven av debutanten Ylva Hällen och illustrerad av Marcus Gunnar Pettersson.

Barnradions bokpris har delats ut sju gånger och gick tidigare under namnet Barnens romanpris. Programmet sänds på Sveriges Radio i Barnradion, P4, i sex delar. Under programmets gång diskuterar programledaren Manuel Cubas tillsammans med barnjuryn fem av årets bästa böcker för åldern 9–12. Den här gången bestod juryn av barn från klass 5 och 6 i Alviksskolan utanför Stockholm.

I år går priset till debutanten Ylva Hällens bok Ylvania: Sagan om ljusbäraren (Bonnier Carlsen), med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.

– Jag är chockad på riktigt och känner mig så stolt och hedrad, jag är ju debutant. Och att det är barn som har valt gör det övermäktigt. Det är det finaste priset jag har fått, säger Ylva Hällen i ett pressmeddelande.

Barnradions bokpris 2017; Ylva HŠllen fšr boken: Ylvania, sagan om ljusbŠraren. Fotograf: Martina Holmberg/frilans
Ylva Hällen, vinnare av Barnradions bokpris 2017. Fotograf: Martina Holmberg

Ylvania: Sagan om ljusbäraren är en fantasyroman där fyra barn med magiska krafter kämpar mot ondskan med vänskapen som sitt starkaste redskap.

Juryns motivering lyder: ”Med vänskapens kraft och betydelse fångar Ylvania dig på ett speciellt sätt. Du fastnar i Ylva Hällens magiska fantasivärld där det viktigaste är att finnas där för varandra, utan vänskapen går inte ondskan att besegra. Ylvania är den typ av bok som stannar kvar hos dig efter sista sidan och får dig att känna magi!”

Prissumman på 25 000 kronor kommer Ylva Hällen att använda för att skriva på uppföljaren till sin debut.

De andra nominerade böckerna var:
Billie. Du är bäst av Sara Kadefors
Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson
Det vita huset av Petter Lidbeck
Springkällan av Johan Eriksson

Tidigare vinnare av Barnradions bokpris:
2010 – Adzerk – den vita hingsten av Lin Hallberg
2011 – Den gröna cirkeln av Stefan Casta
2012 – Flyga högt av Katarina von Bredow
2013 – Glasbarnen av Kristina Ohlsson
2014 – 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson
2015 – Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long
2016 – Bennys hemliga rapporter av Johan Bergström, Per Lange och Henrik Ahnborg

Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »