Författaren Jim Ottaviani signerar sin bok Primates. Foto: iStockphoto.

Bokhandlar får dispens från autograflag i Kalifornien

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En förändring i lagen tidigare i år tvingade bokhandlar att certifiera autografernas äkthet i signerade böcker. Nu ändras lagen till bokhandlarnas fördel.

År 1992 infördes en lag i Kalifornien, USA, som kräver att signerade samlarobjekt inom sportvärlden som säljs för mer än 5 dollar har ett certifikat som försäkrar att autografen är äkta. Tidigare i år utökades denna lag till att omfatta i princip alla försäljare, däribland bokhandlar, antikvariat och seriebutiker, detta efter påtryckningar från bland annat advokater och filmstudios som menade att förfalskade autografer är ett stort problem för hela samlarmarknaden.

Lagförslaget väckte stark kritik från bokhandlar och antikvariat, som ansåg att det hotade möjligheten att arrangera boksigneringar. Flera aktörer inom bokbranschen protesterade genom bland annat namninsamlingar, vilket Boktugg skrev om i januari 2017.

Enligt sfgate.com uteblev flera utställare från den årliga California International Antiquarian Book Fair i februari, på grund av kravet på certifiering.

Bill Petrocelli, delägare till flera bokhandlar, tog steget längre och tog sitt klagomål ända till domstol. I hans mening var lagen överdriven och skulle förhindra boksigneringar. Hans butiker håller i över 700 event varje år och säljer tiotusentals signerade böcker utan extra kostnad, och hans advokater framhöll att varken bokhandeln eller författaren tjänar mer på de signerade böckerna, skriver sfgate.com.

Tack vare Petrocellis protestaktion har den kaliforniska lagen nu återigen smalnats av och gäller enbart signerade samlarobjekt inom sport och underhållning, och exkluderar uttryckligen böcker, manus, brevväxling, konstverk och dekoration. Samtidigt höjdes prisgränsen för när certifiering behövs för försäljning av signerade objekt från 5 till 50 dollar.

– Det är en stor seger för yttrandefriheten, sa Petrocellis advokat, Anastasia Boden, i ett uttalande.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL