fbpx

Litteraturfesten Bágo in Books lyfter samisk litteratur

Författaren Mikael Niemi. Foto: Ulf B. Jonsson

I Jokkmokk arrangeras den samiska litteraturfesten Bágo in Books i mitten av november 2017. Flera kända författare finns bland gästerna, däribland Mikael Niemi.

På programmet för Bágo in Books står bland annat författarna Mikael Niemi, Annica Wennström och Niillas Holmberg, tillsammans med flera andra samiska poeter, dramatiker och författare.

Anne Wuolab är ordförande i den samiska skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebrie:

ANNONS

– Att arrangera en litteraturfest var en av punkterna i vår strategi för att stärka den samiska litteraturen. Vi vill inte påstå att det här är den första samiska litteraturfesten, men det är i alla fall den första på mycket länge, säger hon i ett pressmeddelande.

Programmet bjuder på allt möjligt, allt ifrån samtal om den samiska litteraturens kanon och stora namn till seminarium om språkets kraft och satir, ironi och humor i Sápmi.

– I programmet vill vi samtala en del om vad som har hänt och vad som ska komma i arbetet med att lyfta den samiska litteraturen. Och så vill vi sätta sprätt på de samiska författarna, säger Anne Wuolab.

ANNONS

Litteraturfesten som äger rum i Jokkmokk den 16–17 november 2017 är ett samarbete mellan Bágo čálliid siebrie och Svenska Författarförbundets samiska arbetsgrupp. Svenska Akademien, Sametinget och Kulturrådet bidrar också med stöd.

För den nyfikne är ”Bágo čálliid siebrie” en konstruktion på lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska. Bágo är lulesamiska och betyder ”ord”, čálliid är nordsamiska för ”författare” och siebrie är sydsamiska för ”förening”, skriver Bágo in Books i sitt pressmeddelande.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.