Rödklädda tjänarinnor utanför Norstedts monter på Bokmässan 2017. Foto: Anna von Friesen.

Rödklädda tjänarinnor vandrar på Bokmässan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Norstedts uppmärksammar nyutgåvan av Margaret Atwoods ”Tjänarinnans berättelse” genom att låta rödklädda tjänarinnor vandra runt bland besökarna på mässan.

År 1985 kom The Handmaid’s Tale (Tjänarinnans berättelse) av Magaret Atwood ut för första gången. Dystopin har blivit en klassiker och har återigen klättrat i popularitet sedan en tv-serie baserat på boken kommit under 2017. Handlingen kretsar kring kvinnor, så kallade tjänarinnor, som tvingas bli statliga föderskor för att motverka ett sjunkande födelsetal. Den 20 september 2017 släppte Norstedts en svensk nyutgåva i reviderad översättning av Maria Ekman.

”Tjänarinnans berättelse är den typ av berättelser som behövs – inte minst med tanke på det som sker 2017 under bokmässan i Göteborg. Margaret Atwoods roman skildrar händelser ur vår historia men visar också att de kan inträffa igen. Därför är Tjänarinnans berättelse mer aktuell än någonsin”, skriver Norstedts i ett pressmeddelande. Under Bokmässan uppmärksammar de släppet genom att arrangera en tjänarinnevandring där kvinnor i röda klänningar och vita hättor vandrar runt bland besökarna.

Nyutgåvan inleds med ett nytt förord av Margaret Atwood, som bland annat skriver: ”Efter det amerikanska presidentvalet hösten 2016 är farhågorna många och djupa. Grundläggande medborgerliga rättigheter tycks hotade, liksom många av de rättigheter som kvinnorna erövrat de senaste decennierna, för att inte säga århundradena. När nu samhällsklimatet präglas av splittring, när hatet mot många grupper tycks växa och extremister av alla schatteringar uttrycker förakt för demokratiska institutioner, är det med all säkerhet så att någon någonstans – eller troligen många – skriver ner vad som sker medan de själva upplever det. Eller också kommer de att lägga det på minnet och beskriva det senare om de kan.”

 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.