ANNONS

JRR Tolkiens The Hobbit firar 80 år

För 80 år sedan gavs The Hobbit ut, den första publicerade boken av JRR Tolkien, ett författarskap som skulle komma att inspirera en hel genre – fantasy.

The Hobbit, egentligen The Hobbit, or There and Back Again (på svenska först Hompen eller En resa Dit och Tillbaksigen, därefter Bilbo – En hobbits äventyr och senast Hobbiten eller Bort och hem igen), anses av många vara en mindre viktig prolog till JRR Tolkiens storslagna trilogi Härskarringen (mer känd som Sagan om Ringen). Men även om den skrevs som en saga för barn med uppblandad med sångtexter och dikter så kan The Hobbits avtryck på litteraturen, och särskilt på fantasygenren, inte överskattas, skriver The Guardian.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

I år är det 100 år sedan JRR Tolkien började skriva på sin första berättelse, The Fall of Gondolin. 20 år senare, den 21 september 1937, släpptes hans debutbok The Hobbit, som sägs ha fötts ur inledningsmeningen ”In a hole in the ground there lived a hobbit”.

Det finns otvivelaktigt många andra författare, folksagor och myter som har influerat fantasygenren genom historien, men de teman och metaforer som förekom i Tolkiens böcker, så som ett uppdrag, en magisk artefakt, drakar, fantasisläkten som alver och orker, en mörk ondska som drabbar en medeltida värld, påverkar i hög grad fantasyböcker och -filmer än idag.

”Fantasy har utvecklats mycket sedan Tolkiens tid, men dessa byggstenar syns fortfarande i de flesta nutida romaner i genren”, skriver The Guardians David Barnett. Han tillägger dock att modern episk fantasy blir mer och mer inkluderande på ett sätt som Tolkiens böcker inte var på långa vägar.

Men oavsett hur Tolkiens böcker står sig idag om de läses med mer kritiska ögon (särskilt vad gäller jämställdhet och mångfald), så har The Hobbit öppnat upp porten för många nya fantasyläsare och bidragit till att bana väg för en av de mest populära genrerna på bokmarknaden. Tilläggas bör också att idag den 22 september dessutom är Tolkiens huvudkaraktärer Bilbo och Frodo Baggins/Baggers gemensamma födelsedag. Det finns med andra ord flera anledningar för Tolkiensfans att fira.

ANNONS

Foto: Norstedts


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »