JRR Tolkiens The Hobbit firar 80 år

För 80 år sedan gavs The Hobbit ut, den första publicerade boken av JRR Tolkien, ett författarskap som skulle komma att inspirera en hel genre – fantasy.

The Hobbit, egentligen The Hobbit, or There and Back Again (på svenska först Hompen eller En resa Dit och Tillbaksigen, därefter Bilbo – En hobbits äventyr och senast Hobbiten eller Bort och hem igen), anses av många vara en mindre viktig prolog till JRR Tolkiens storslagna trilogi Härskarringen (mer känd som Sagan om Ringen). Men även om den skrevs som en saga för barn med uppblandad med sångtexter och dikter så kan The Hobbits avtryck på litteraturen, och särskilt på fantasygenren, inte överskattas, skriver The Guardian.

I år är det 100 år sedan JRR Tolkien började skriva på sin första berättelse, The Fall of Gondolin. 20 år senare, den 21 september 1937, släpptes hans debutbok The Hobbit, som sägs ha fötts ur inledningsmeningen ”In a hole in the ground there lived a hobbit”.

Det finns otvivelaktigt många andra författare, folksagor och myter som har influerat fantasygenren genom historien, men de teman och metaforer som förekom i Tolkiens böcker, så som ett uppdrag, en magisk artefakt, drakar, fantasisläkten som alver och orker, en mörk ondska som drabbar en medeltida värld, påverkar i hög grad fantasyböcker och -filmer än idag.

”Fantasy har utvecklats mycket sedan Tolkiens tid, men dessa byggstenar syns fortfarande i de flesta nutida romaner i genren”, skriver The Guardians David Barnett. Han tillägger dock att modern episk fantasy blir mer och mer inkluderande på ett sätt som Tolkiens böcker inte var på långa vägar.

Men oavsett hur Tolkiens böcker står sig idag om de läses med mer kritiska ögon (särskilt vad gäller jämställdhet och mångfald), så har The Hobbit öppnat upp porten för många nya fantasyläsare och bidragit till att bana väg för en av de mest populära genrerna på bokmarknaden. Tilläggas bör också att idag den 22 september dessutom är Tolkiens huvudkaraktärer Bilbo och Frodo Baggins/Baggers gemensamma födelsedag. Det finns med andra ord flera anledningar för Tolkiensfans att fira.

Foto: Norstedts

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL