ANNONS

Piratsajt som sålde eböcker har stängts ner

Tyska polisen stängde ner piratsajten Lul.to

En illegal nätbokhandlare som sålde piratkopierade eböcker har stängts ner av polisen som beslagtog tillgångar på över 1,5 miljoner kronor.

På Lul.to erbjöds runt 200 000 piratkopierade eböcker, ljudböcker, dagstidningar och magasin (160 000 av dem på tyska). Priserna låg på bara några cent och runt 30 000 kunder tros ha handlat på sajten, skriver IPA (International Publishers Association).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Toppdomänen .to hör hemma på Tonga-öarna i Stilla havet. Bedragarna höll dock till betydligt närmare – i den tyska staden Bamberg, Bayern. Tre personer har gripits och förutom hårddiskar med data beslagtog polisen bitcoins värda över 55 000 euro, bankkonton med över 100 000 euro, 10 000 euro i kontanter och … en dyr motorcykel.

Sajten stängdes ner den 21 juni 2017 och den som surfar in möts nu av skärmbilden ovan och budskapet att polisens cyber crime-enhet beslagtagit plattformen och det piratkopierade innehållet. Hur mycket förlag och författare har förlorat är omöjligt att säga.

På Boktugg får vi emellanåt in tips från författare som sett sina böcker på olika sajter som erbjuder gratis eböcker. I de fallen handlar det i stort sett alltid om bedrägerier av en annan sort – de kriminella försöker lura folk att lämna lösenord eller kreditkortsuppgifter. I det fallet används eböcker som lockbete.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se