fbpx

Piratsajt som sålde eböcker har stängts ner

Tyska polisen stängde ner piratsajten Lul.to

En illegal nätbokhandlare som sålde piratkopierade eböcker har stängts ner av polisen som beslagtog tillgångar på över 1,5 miljoner kronor.

På Lul.to erbjöds runt 200 000 piratkopierade eböcker, ljudböcker, dagstidningar och magasin (160 000 av dem på tyska). Priserna låg på bara några cent och runt 30 000 kunder tros ha handlat på sajten, skriver IPA (International Publishers Association).

Toppdomänen .to hör hemma på Tonga-öarna i Stilla havet. Bedragarna höll dock till betydligt närmare – i den tyska staden Bamberg, Bayern. Tre personer har gripits och förutom hårddiskar med data beslagtog polisen bitcoins värda över 55 000 euro, bankkonton med över 100 000 euro, 10 000 euro i kontanter och … en dyr motorcykel.

ANNONS

Sajten stängdes ner den 21 juni 2017 och den som surfar in möts nu av skärmbilden ovan och budskapet att polisens cyber crime-enhet beslagtagit plattformen och det piratkopierade innehållet. Hur mycket förlag och författare har förlorat är omöjligt att säga.

På Boktugg får vi emellanåt in tips från författare som sett sina böcker på olika sajter som erbjuder gratis eböcker. I de fallen handlar det i stort sett alltid om bedrägerier av en annan sort – de kriminella försöker lura folk att lämna lösenord eller kreditkortsuppgifter. I det fallet används eböcker som lockbete.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.