Tapas använder freemium-modell för att sälja följetonger

Tapas app. Foto: Fotolia.

I appen Tapas kan du läsa de första avsnitten gratis – sedan måste du låsa upp resten. Freemium-modellen lockar läsare att betala och nu kan alla författare publicera sig där.

Boktugg skrev i januari om de många olika startups som dyker upp och som vi vuxna inte alltid har koll på. Ett exempel är appen Musical.ly som är enormt stor bland svenska barn mellan 7 och 15 år. Ett annat exempel vi nämnde då var Tapas.

Sedan dess har Tapas utvecklats, fått fler användare och även fler författare. Inledningsvis granskades allt material som skickades in av ett redaktionellt team för att ha en hög kvalitet på de följetonger som mötte läsarna. Men efter några månader öppnade de upp för alla författare att publicera sig via Tapas.

Som författare går du in och registrerar ett konto och kan sedan lägga ut dina berättelser i följetongsformat. På Tapas publiceras både tecknade serier och romaner i följetongsformat. Jane Friedman intervjuade två av de mest populära författarna på Tapas om deras erfarenheter.

En av dem, Jessica Chapman som skriver under namnet CJ Young, var hyfsat etablerade på Wattpad när hon i maj anslöt sig till Tapas och lade upp serien The Dragon Prince´s Bride. Nu har hon över 11.000 prenumeranter och över 160 000 ”läsningar” på de 78 avsnitten.

– På mindre än en månad tjänade jag mer på Tapas än på min senaste heltidslön, berättade Jessica för Janefriedman.com.

En annan författare, eller snarare serietecknare, tjänar runt 2000 dollar per månad via Tapas.

Intäkterna från läsare kan komma från tre olika källor:

annonsintäkter då författarna kan välja att publicera annonser i sina verk och tjäna 30 procent av intäkten. Tapas använder sig av Google Adsense och Facebook Audience Network.

dricks då läsare kan välja att ge dricks via appens virtuella valuta. Författaren får då 60-85 procent av det verkliga värdet på ett virtuellt mynt. Varje mynt är dock bara värt några öre men för den som kan samla mycket publik blir det pengar av det.

premiuminnehåll som läsarna får betala för att läsa. Tapas freemium-modell bygger på att du kan läsa 2-3 avsnitt utan kostnad och därefter kostar det pengar att låsa upp avsnitt. Nya författare börjar som gratisläsning men de som blir populära flyttas över till premiumsegmentet.

Tapas uppgav i maj att de hade över 1,6 miljoner läsare, främst i Nordamerika, och över 23 000 författare/tecknare anslutna som tillsammans publicerat 26 000 serier och totalt 430 000 avsnitt. Enligt statistiken spenderar läsarna 30 minuter per månad i appen, och öppnar den 20 gånger per månad. Med huvudkontor i San Fransisco har Tapas tagit in över 5,4 miljoner dollar i riskkapital.

– Att publicera online på ställen som Tapas hjälper inte dåliga författare, men bra författare får exponering de normalt sett aldrig får. Ärligt talat, eftersom folk använder sina datorer och telefoner för allt idag, så tror jag att onlinepublicering, inte nödvändigtvis självpublicering, kan komma att ta över från traditionella vägar. Det ger folk chansen att läsa fantastiska böcker som de aldrig hade hittat i hyllan på en bokhandel, säger Jessica Chapman i intervjun.

Det är inte bara outgivna författare som finns på Tapas som har ett avtal med Hachette som släppt flera av sina titlar på plattformen. Dessutom skriver Andy Weir, författare till bästsäljaren The Martian som även filmatiserats, manus till en tecknad fantasyserie exklusivt för Tapas tillsammans med Sarah Andersen.

Än så länge finns Tapas endast på engelska.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL