fbpx

Författare säljer 100 000 ex men stämmer förlaget på 10 miljoner dollar

American flag against blue sky, Fotolia Milo Yiannopoulos

Författaren Milo Yiannopoulos bok Dangerous sålde 100 000 exemplar första dagen. Samtidigt stämmer han förlaget Simon & Schuster på 10 miljoner dollar för kontraktsbrott.

Den kontroversiella högerskribenten Milo Yiannopoulos bok Dangerous har nu kommit ut (4 juli) och enligt författaren själv sålde boken 100 000 exemplar redan första dagen (det inkluderade förbeställningar).

Snabb resumé: det började med uppgifter om att Yiannopoulos hade fått ett förskott på 250 000 dollar från Treshold, ett imprint till Simon & Schuster. Redan det rörde upp känslor eftersom många såg Yiannopoulos, då redaktör för högersajten Breitbart, som en näthatare efter flera grova påhopp i form av tweets vilket resulterade i att Twitter efter en varning stängde hans konto som då hade 388 000 följare.

Simon & Schuster försvarade dock utgivningen inledningsvis, trots att flera författare valde att lämna förlaget i protest, innan de plötsligt svängde och bestämde sig för att inte ge ut boken. Den direkta anledningen verkade var en video där Yiannopoulos verkade ställa sig bakom pedofili, något han senare förnekade.

ANNONS

Det i sin tur gjorde att Yiannopoulos meddelade att han skulle ge ut boken själv på eget förlag. Även om han tvingats säga upp sig från sin tjänst på Breitbart så hade han fortfarande en stor antal följare på sociala medier (2,2 miljoner Facebook-fans).

Så när han nu fått revansch och sålt 100 000 exemplar av sin omstridda bok – då borde han väl vara nöjd? Nej, inte riktigt.

Fredagen den 7 juli lämnade Milo Yiannopoulos in en stämning på 10 miljoner dollar för kontraktsbrott gällande utgivningen av Dangerous, skriver Page Six. Han hävdar i stämningen att Simon & Schuster orsakat ”oreparerbar skada” för honom och ”det kommersiella värdet av hans publika person, inklusive miljontals dollar i royalties och arvoden, liksom permanent skadat utvecklingen och exploateringen av honom som viktig, eftersökt mediafigur och personlighet inom yttrandefrihet”.

I stämningen uppges att han fått ett förskott på ”endast” 80 000 dollar.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny