Författare säljer 100 000 ex men stämmer förlaget på 10 miljoner dollar

American flag against blue sky, Fotolia Milo Yiannopoulos

Författaren Milo Yiannopoulos bok Dangerous sålde 100 000 exemplar första dagen. Samtidigt stämmer han förlaget Simon & Schuster på 10 miljoner dollar för kontraktsbrott.

Den kontroversiella högerskribenten Milo Yiannopoulos bok Dangerous har nu kommit ut (4 juli) och enligt författaren själv sålde boken 100 000 exemplar redan första dagen (det inkluderade förbeställningar).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Snabb resumé: det började med uppgifter om att Yiannopoulos hade fått ett förskott på 250 000 dollar från Treshold, ett imprint till Simon & Schuster. Redan det rörde upp känslor eftersom många såg Yiannopoulos, då redaktör för högersajten Breitbart, som en näthatare efter flera grova påhopp i form av tweets vilket resulterade i att Twitter efter en varning stängde hans konto som då hade 388 000 följare.

Simon & Schuster försvarade dock utgivningen inledningsvis, trots att flera författare valde att lämna förlaget i protest, innan de plötsligt svängde och bestämde sig för att inte ge ut boken. Den direkta anledningen verkade var en video där Yiannopoulos verkade ställa sig bakom pedofili, något han senare förnekade.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Det i sin tur gjorde att Yiannopoulos meddelade att han skulle ge ut boken själv på eget förlag. Även om han tvingats säga upp sig från sin tjänst på Breitbart så hade han fortfarande en stor antal följare på sociala medier (2,2 miljoner Facebook-fans).

Så när han nu fått revansch och sålt 100 000 exemplar av sin omstridda bok – då borde han väl vara nöjd? Nej, inte riktigt.

Fredagen den 7 juli lämnade Milo Yiannopoulos in en stämning på 10 miljoner dollar för kontraktsbrott gällande utgivningen av Dangerous, skriver Page Six. Han hävdar i stämningen att Simon & Schuster orsakat ”oreparerbar skada” för honom och ”det kommersiella värdet av hans publika person, inklusive miljontals dollar i royalties och arvoden, liksom permanent skadat utvecklingen och exploateringen av honom som viktig, eftersökt mediafigur och personlighet inom yttrandefrihet”.

I stämningen uppges att han fått ett förskott på ”endast” 80 000 dollar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.