James Patterson skriver dystopisk roman om … Amazon?

James Patterson. Foto: Sue Patterson

I höst kommer dystopiska The Store från James Patterson om ett framtida USA som hålls i fast grepp av en monopolistisk näthandel. Många kommer att se det som ett angrepp på Amazon.

Det är Publishers Weekly som skriver om James Patterson, författare till mängder av böcker som sålts i mer än 350 miljoner exemplar, och dennes senaste roman som släpps i USA i augusti.

Istället för hans vanliga spänningsromaner så är detta en dystopisk berättelse om hur en ehandlare skaffat sig grepp om USA och levererar precis allt du önskar till din dörr. Boken är kritisk även till teknologi och beroendet av bekvämlighet. Ehandeln är ett hot, enligt Patterson.

– Hotet är slutet för människorna som vi ser dem nu. Det är kanske en överdrift men riktningen är rätt. Det är skrämmande. Boken är skrämmande och världen är mer skrämmande. Du kan se en framtid där folk bara stannar i sina hus och tittar på skärmar hela dagen, och varor anländer. Vi sysslar med drönare och distributionscentraler och en värld som mer och mer kontrolleras av articifiell intelligens, säger James Patterson till Publishers Weekly.

Det är lätt att dra paralleller till exempelvis Amazon.

– Det finns absolut kopplingar till Amazon. Välj själv. Amazon, Alphabet (Googles moderbolag, red:s anm), nästa stora grej. Jag är säker på att det kommer att komma andra. Jag tycker inte att de gör tillräckligt för att hjälpa till i världen, säger James Patterson till PW.

Patterson har tidigare engagerat sig i att stötta de fysiska bokhandlarna på olika sätt, exempelvis genom att dela ut julbonusar till bokhandlare.

– Det finns enkla saker att göra. Vi kan verkligen försöka stötta bokhandlare och bibliotek. Vi kan se till att våra barn blir utbildade. Vi kan göra dem till läsare. Yngre läser mindre och och mindre och mindre. Vi blir mindre och mindre utbildade som nation, vilket jag tycker är hemskt. Vi kan stötta våra lokala skolor. Vi pratar om att handla lokalt, men det finns ett annat sätt att säga det: ”Köp från människor”, säger James Patterson till PW.

På svenska ges Patterson ut dels av Bokfabriken som släppt hans kortromaner under varumärket Bookshots, och dels av Modernista som i september släpper Jack & Jill: Tredje boken om Alex Cross. Hittills har Patterson inte blivit någon storsäljare i Sverige på det sätt han är i USA – så frågan är om något förlag kommer att plocka upp The Store?

Den släpps i USA den 14 augusti och går givetvis redan att beställa …exempelvis på Amazon.

Bilden: James Patterson. Foto: Sue Patterson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL