Programmet till Crimetime Gotland 2017 är släppt

Stora författarnamn gästar 2017 års Crimetime-dagar på Gotland: Lars Kepler, John Ajvide Lindqvist och Emma Donoghue. Arrangören hoppas sälja fler biljetter än 2016.

För tredje året i rad hålls Crimetime Gotland den 3 – 5 augusti i Visby. 50 författargäster, både internationella och svenska, fördelas på 150 programpunkter under dagarna. Flera av de gästande författarna kommer att framträda tillsammans i samtal om diverse ämnen kopplade till genren och författarskap. John Ajvide Lindqvist, Camilla Läckberg, Jens Lapidus, Katarina Wennstam, Unni Lindell, Anders De Lamotte – för den som vill ha koll på hela listan kan man se specifika beskrivningar av programmet hela programmet dag för dag och alla medverkande författare här.

Ett av tungviktarnamnen är Lars Kepler-duon som kommer delta i ett seminarie tillsammans med den irländska författaren Emma Donoghue.

– Vi var på festivalen för två år sedan, och det var verkligen något speciellt. Vädret var fantastiskt, Visby var magiskt – men det allra bästa var de spännande mötena med läsare och kollegor på och vid sidan av scenen, säger Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, alias Lars Kepler, i ett pressmeddelande.

Förra året hade festivalen ca 2500 besökare och festivaldirektör Carina Nunstedt har goda förhoppningar om att det ska säljas fler festivalpass i år än tidigare. Redan nu har det sålts fler biljetter jämfört med samma period 2016.

– Vi tror att det beror på att fler befinner sig på Gotland i början av augusti, säger Carina. Tidigare låg festivalen tredje veckan i augusti när många hunnit börja jobb och skola. De som reser till festivalen brukar planera, i synnerhet om man vill ta del av någon av våra tilläggsaktiviteter men de flesta besökarna köper festivalpass närmre inpå. Nu när vi har släppt hela programmet dag för dag, och alla som vill kan börja planera sin festivalupplevelse, brukar det rassla till.

Totalt räknat har festivalen kapacitet att ta emot minst 5000 besökare, ett kärt besvär att råda bot på om det skulle bli så:

– Vi är flexibla och kan öka kapaciteten ytterligare om det behövs, säger Carina.

Urval från programmet på Crimetime 2017:

ON WRITING: Elly Griffiths och Camilla Läckberg I ett samtal om sina starka karaktärer och vardagen som bästsäljande författare.
RÄTTEGÅNGSDRAMA: Juristerna och författarna Malin Persson Giolito, Jens Lapidus och författaren och kriminaljournalisten Katarina Wennstam i ett rafflande samtal om hur man bäst tar med läsaren in i rättssalen.
RESEARCH: Amerikanska thrillerförfattaren Gregg Hurwitz och svenska författarna Jonas Bonnier och Christoffer Carlsson om hur de ägnat tusentals timmar åt förberedelser innan de börjar skriva.
MÖRKRÄDD! Med ångesten som drivkraft. Mörkrädda Unni Lindell och Mari Jungstedt diskuterar fobier och hur det driver dem i deras yrke.
PÅ LIV OCH DÖD: Möt Sveriges skräckkung John Ajvide Lindqvist i intervju in på livet om ”människan versus den feta tomheten”, i samtal med Kerstin Wixe.
BROTTSPLATSUNDERSÖKNING: Kriminalkommissarie Mats Hägg och kriminaltekniker Maria Kronkvist, samordnare vid Nationellt Forensiskt Centrum (NFC Syd), visar hur man läser en brottsplats och utför en brottsplatsanalys.
NÄR BOKEN BLIR TV: Möt duon Camilla Grebe och Paul Leander-Engström, vars Dirigenten från Sankt Petersburg blir internationellt storsatsande tv-serie på C More och TV4 nästa år.
NESSER-TEATER, EXKLUSIV FÖRESTÄLLNING: Se den nervkittlande pjäsen Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter med Andrea Geurtsen, dramatiserad efter en mörk novell av Håkan Nesser. Entimmesföreställning följt av samtal i närvaro av författaren.
BARNENS CRIMETIME: Möt författarna Martin Widmark, Helena Willis, Kristina Ohlsson, Mats Strandberg, Anna Jansson, Beppe Singer med flera. Det blir experimentshow, deckarskola, varulvar, zombies, magi och fantasi med PAX-serien, monsterverkstad och mycket mer.
SKRIVARSKOLA: Ta chansen att coachas av Anders de la Motte, Katarina Wennstam, Denise Rudberg och fler kända svenska deckarförfattare.

Flera författare medverkar även som moderatorer, till exempel Tove Alsterdal, Kristina Ohlsson, Josefine Sundström och Christoffer Carlsson. Bland de nya moderatorerna märks Amelia Adamo, Per Schlingmann och Thomas Bodström.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.