Alexander Donka

PAX-böckerna har blivit ljudvandring i Mariefred

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den litterära turismen växer och efterfrågan på litteraturupplevelser med den. I ett samarbete med Guidly Experiences presenterar nu Bonnier Carlsen PAX-böckerna i en helt ny tappning. 

På en tur i Mariefred kan man möta väsen och oknytt längs gatorna och stöta ihop med Grimmen som slinker runt knutarna på Gripsholms slott.I alla fall om man laddar ner ljudvandringen som bygger på Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson PAXböcker och följer med på det en timmes långa äventyret.


ANNONS


Ljudvandringen är producerad av Bonnier Carlsen i samarbete med Guidly Experiences och är en interaktiv litterär upplevelse främst för barn i åldern 10-12 år men även andra äventyrslystna personer. I appen Guidly, framtagen av designbyrån Do-Fi, kan vem som helst, när som helst gratis hämta hem vandringen som i dagsläget bara finns för iphone, och ge sig av.

För produktion och det nyskrivna manuset, som gjorts i samarbete med författarna och bygger på händelser ur böckerna, står Fredrik Pålsson, radiojournalist och delägare i Umami Produktion. PAX är vad han beskriver som det ideala fallet av en bok som lämpar sig för ljudvandringar. Sedan ett par år har han arbetat med att utveckla ljudvandringsidéen och bland annat producerat platsbundna radiodokumentärer om Victoria Benedictsson i Hörby och Köpenhamn, samt berättelser från Fantasygenren.

– I PAXböckerna är platserna starkt rotade i berättelsen vilket gör dem perfekta för det här, säger Fredrik. Ramhandlingen finns i Mariefred och under vandringen får deltagaren uppdrag. Principen går ut på att man startar vid Gripsholms slott där Estrid säger “Nu är du äntligen här … Du måste hjälpa oss.” Och så drar det igång.

Med diverse effektfulla ljud och musik byggs stämningen upp. Huvudpersonen Estrid, vars röst är inläst av Evamaria Björk, för berättelsen framåt och drar in lyssnaren i historien genom att exempelvis be hen att ta upp en sten. Det är givetvis då inte vilken sten som helst utan en som laddas med magisk kraft och ska bäras med på hela vandringen.

ANNONS

– Ibland stöter man på väsen längs vägen, säger Fredrik. Vi har satsat på dem som låter mycket – Grimmen fungerar bra. Och det är läskigt på sina ställen. Jag skulle rekommendera att gå den på kvällen, lägger han till och skrattar.

fredrik
Fredrik Pålsson

Fredrik menar att detta är ny berättarform som tillför ännu en aspekt till läsningen. Det handlar absolut inte om att konkurrera ut något annat, snarare att komplettera litteraturupplevelsen.

– Det är ungefär som att göra film på en bok, säger Fredrik. Litterär turism växer väldigt mycket och det finns ett starkt sug efter att uppleva mer. Ljudvandringar går att göra med vissa böcker, men inte med alla. Jag har en lång lista som jag skulle vilja göra – bland annat historien om Maj i Örnsköldsvik (efter böckerna av Kristina Sandberg red. anm.). Det är kul med den klassiska litteraturen också, men det är tyvärr en utmaning med många äldre böcker som skrivits av kvinnliga författare eftersom de har en tendens att utspela sig inomhus. Bland nyare böcker skulle Åsa Larssons deckare i Kiruna också ha varit roliga att göra.

mariefred
En succé – under premiärhelgen hade ljudvandringen 400 nedladdningar.

Bonnier Carlsen nappade på idéen om ljudvandringar omgående när Fredrik presenterade den för dem på bokmässan förra året. I samband med pressreleasen inför premiären sa Eva Dahlin, Bonnier Carlsens litterära chef så här om projektet:

– Den här satsningen, som är först i sitt slag för barn i Sverige, är ett spännande sätt för oss att utforska hur man kan utveckla den traditionella läsupplevelsen och möta framtida läsares behov och önskemål. Vi lägger till ett extra lager av upplevelse till berättelsen genom att man fysiskt befinner sig på plats och mitt i handlingens centrum.

I dagsläget fungerar appen bara för Iphone men Guidly tittar på lösningar för att den även ska kunna fungera för Android.

– Vi hoppas att det blir så, säger Jeanette Löfgren, Marknads- och försäljningschef för digitala böcker vid Bonnierförlagen.


ANNONS


Premiären den 8:e juni fick ett stort gensvar med 400 nedladdningar och barn som gick vandringen. Jeanette berättar att det mer än motsvarade den positiva respons som de hade förväntat sig.

– PAX-historierna är så spännande och vi har en stark ramberättelse där det ingår att man själv ska utföra ett uppdrag, säger hon. Även om vi själva tyckte det var väldigt bra är man alltid nervös för var barnen ska tycka – de är ju en väldigt kräsen målgrupp och det måste vara riktigt spännande för att hålla kvar deras intresse i en hel timme. Men det blev över förväntan! När jag gick vandringen med min egen son som är 9 år, förklarade han vandringen så här efteråt: ”Man går en promenad till olika ställen som finns i Pax-böckerna, till exempel till det magiska biblioteket, och så ska man hjälpa till att rädda Mariefred. Det är jätteroligt! Det var som en bok, fast man är ute och går, och det var som om man själv är med i boken!”

Det är ingen omöjlighet att det blir fler berättelser som berättas på samma sätt framöver. I nuläget har förlaget fullt upp med att se vad PAX’s ljudvandring kommer att ge och kan inte exakt lova vad framtiden erbjuder, men fler spännande projekt är på gång enligt Jeanette.

Foto överst och underst: Alexander Donka

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.