Litteraturrundan i Skåne står inför förändringar

Helgen 6-7 maj arrangeras flera litterära event i Skåne län under samlingsnamnet Litteraturrundan för femte gången. Intresset för rundan växer men arrangörerna har också tvingats göra om organisationen för att hitta nya finansiärer när de gamla nu säger stopp.

Litteraturrundan i Skåne är inne på sitt femte år. Från Höganäs i nordvästra Skåne till Ystad och Simrishamn i söder genomför medlemmarna litterära event i sina hem eller i utvald lokal dit allmänheten bjuds in. Runt 1000 – 1500 besökare brukar dyka upp under de två dagarna som i år hålls 6-7 maj och på programmet står bland annat poddkalas, författarsamtal, poesi och boksamlare.

Under fem år har Litteraturrundan varit integrerad i Författarcentrum Syds verksamhet. Evenemanget har finansierats med sponsorer och regionala bidrag men från och med nästa år finns det tidigare ekonomiska stödet inte längre kvar och organisationen står inför förändringar.

– Det kostar en del att finansiera Litteraturrundan och det fanns inte pengar till det i Författarcentrum Syd, berättar Göran Blohm som är ordförande för Litteraturrundans Ekonomiska förening och styrelsemedlem i Författarcentrum Syd. Efter diskussioner i Författarcentrum Syds styrelse kom vi fram till att Litteraturrundan ska finnas kvar men i ny organisationsform. Därför har vi bildat en ekonomisk förening där de som vill engagera sig får bidra med egna medel.

Modellen går ut på att medlemmarna betalar 500 kr i en engångsavgift vid inträde i föreningen. Denna summa är en säkerhet för verksamheten och används inte utan återbetalas om medlemmen väljer att gå ur efter tre år. Varje år betalas en medlemsavgift på 150 kr som ger medlemmen tillgång till Litteraturrundan men även tre andra event under året.

– Pengarna vi får in på medlemsavgifter kommer inte att räcka för att täcka alla kostnader, berättar Göran. Våra nuvarande sponsorer hjälper oss i ett år till – sedan ska vi stå på egna ben. Vi tänker att eftersom våra författare främst är från landsorten kommer vi att söka allt från företag till bokförlag med anknytning till landsbygden som vill sponsra oss.

Intresset för Litteraturrundan är stort – idag har föreningen nästan 100 medlemmar men enligt Göran kommer nya medlemmar nästan dagligen och då även personer bor utanför Skåne. Från Halland, Småland och Värmland hör människor av sig och Göran har gott hopp om att hela Litteraturrundan ska växa över landskapsgränserna redan till nästa år.

– Kan vi expandera till fler landskap och i den här takten har vi stor potential, säger han. Allt överskott vi får in går tillbaka till medlemmarna. Det är inte mycket pengar men det har ett stort symbolvärde.

Görans roll som ordförande är administrativ. För det litterära programmet står generalen Stina Larsson, författare och konstnär. Tillsammans med medlemmarna planerar hon de två dagarna som Litteraturrundan pågår.

– Varje medlem ordnar sitt eget arrangemang, säger Göran. Vi märker att besökarna bara blir fler och följer upp varje års runda med en utvärdering. Allt känns jättebra inför årets program som kommer att täcka upp en stor del av Skåne.

Programmet för Litteraturrundan 2017:

Lördag 6 maj
1. Fri lejd med poesi, musik och performance. Helsingborgs stadsbibliotek kl. 14–16.
2. Martin Smiciklas presenterar nysläppt roman. Kl. 12–16 läser Martin ur romanen Kernei och den nysläppta romanen Malmö – eller blatten, nålsögat och överklassen och berättar om sitt författarskap.
3. Vindarna vilar i lila alkover. Kl.14–15 Botaniska trädgården i Lund.
4. Poddkalas med fika på Lunds bibliotek Kl. 11.15–15.45.
5. Poesi med fjäder i hatten kl 10-12 János Kató läser sina egna dikter för alla som har lust att lyssna under hans poesirunda i Trelleborg.
6. EOPSI Kl. 13 –17. Interaktiv IVL (I Verkliga Livet), Eoptisk verkstad med Mårten Andersson och Lennart Janko. Valldammsgatan 6, Trelleborg.
7. Böste vinyl- och bokkafé. Kl. 11–17 bjuder Kulturföreningen Verket in barn och vuxna som är sugna på högläsning, fika och musik. Böste Strandväg 59, Trelleborg.
8. Det här är Haiku! Kl. 13–16 Hässleholms kulturhus. 13.00 Anna Maris 14.00 Kerstin Park och Elmedin Kadric 15.00 Medlemmar i Svenska Haikusäll- skapet släpper böcker och läser dikter.
9. Fira födelsedag med Harry Martinson! Kl. 11–14 Arkelstorps bibliotek. 2 mil norr
om Kristianstad.
10. Per Gahrton och Drude Dahlerup. Kl. 13–15 visar paret författargården, bjuder
på kaffe och skänker bort en del böcker, säljer andra till superreapris. Bessinge- gården, Bessinge 2145, Ö Sallerup, Hörby.
11. Litteraturhelg på Vollsjö Mill. Kl. 12 Lars Erik Larsson: Vollsjö historia.
Kl. 13 Bengt Eriksson och Per Söderhielm: Poesi och sång om Vollsjö med omnejd.
Kl. 14 Peter Danielsson: Fakta och roliga saker om Piraten. Vollsjö Mill, Storgatan 9, Vollsjö.
12. Om Hans Alfredsson. Hasse & Tage-sällskapet berättar allt om Hans Alfredssons författarskap och produktion. Från kl 9.00 och så länge det kommer besökare. Hasse & Tage-museet, Bangatan 2, Tomelilla.
13. Björn Ranelid – människan och ordet. Om mitt liv och författarskap. Lördag och sön- dag kl. 13–15 bjuder jag in mina gäster till vårt hus, Karakåsvägen 27, Kivik.
14. Det är aldrig för sent. Kl. 13–16 Karin Eberhardt Grönvall pratar om att debutera som författare vid 70 års ålder och läser ur sin roman Hjärngrepp. Ylva Stockelberg berättar om hur man ger ut och producerar en bok. Skillinge Bokotek, Stora Nygatan 1, Skillinge.
15. Öppet hus hos boksamlaren John Andrén. Peter Winai botaniserar tillsammans med bib- liotekarierna Ingrid Borg och Ylva Petersson i en spännande boksamling kl. 10–14 på Ystad Stadsbibliotek.
16. Vilka böcker berikar dig? Bokkalas på Siljans Måsar kl. 11–17. Siljans Måsar, Krogaled 22, Stora Herrestad, Ystad.

Söndag 7 maj
17. Söndagsfika med poesi och musik. Kl. 15–17 Höganäs bibliotek, Café Amanda. Poeter från Poetisk Plattform och öppen scen för alla som vill läsa egna eller andras dikter.
18. Skrivarpodden med gäster på Garaget. Kl. 13 Författaren Marjan Svab och lektören Caroline Degerfeldt intervjuas av Skrivarpodden utifrån biblioteksbesökarnas frågor om skrivande. Biblioteket Garaget, Malmö.
19. Från statarjorden till handelsresande i ord. En föreläsning om klass, litteratur och klassresor med Torgny Karnstedt. Kl. 14.00-15.30 Statarmuseet i Torup.
20. Om skrivandet, kärlek och flykt. Marica Källner presenterar Det som får plats, en samling noveller och essäer om skrivandet. Peter Winai berättar om Astrid i Flykten till kärleken. Kl. 14 –16 Restaurang Anita på Börringekloster.
21. Höglästa och tonsatta dikter. Kl. 13–14.30 på Trelleborgen i Trelleborg. Mona Rydberg, Agnetha Svensson och János Kató läser sina dikter. Inger Andersson sjunger och spelar.
22. Litteraturhelg på Vollsjö Mill. Kl. 12 Cecilia Mazza: Vollsjö Möllans historia Kl. 13 Bengt Eriksson och Per Söderhielm: Poesi och sång om Vollsjö med omnejd. Kl. 14 Wiwin Arman: Sundanesisk mytologi och traditionella instrument.
23. Tysk litteratursalong med Frühschoppen. Kl. 11–14, Hornvägen, Blentarp.Upptäck och diskutera böcker av tyskspråkiga författare h emma hos författaren Barbara Fellgiebel. Tel 076-100 30 80
24. Om Tage Danielsson Hasse & Tage-sällskapet berättar allt om Tage Danielssons författarskap och produktion. Från kl. 9.00 och så länge det kommer besökare. Hasse & Tage-museet, Bangatan 2, Tomelilla.
25. Björn Ranelid – människan och ordet. Om mitt liv och författarskap. Lördag och sön- dag kl. 13–15 bjuder jag in mina gäster till vårt hus, Karakåsvägen 27, Kivik. Följ skyltarna.
26. Allt om katten och lite till. Ylva Stockelberg, som gett ut nio böcker om katter, pratar om sina böcker. Karin Eberhardt Grönvall m.fl. författare till novellsamlingen Över en vinterfika berättar om sitt skrivande. Skillinge Bokotek, Stora Nygatan 1, Skillinge. Kl. 13–15.
27. Vilka böcker berikar dig? Bokkalas på Siljans Måsar kl. 11–17. Siljans Måsar, Krogaled 22, Stora Herrestad, Ystad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL