fbpx

Även Expo väljer att stå över Bokmässan 2017

Bokmässan i Göteborg.

Tidningen Expo har bestämt sig för att inte åka till Bokmässan så länge högerextrema tidningen Nya Tider tillåts ställs ut.
– En mässa som öppnar dörren för de som vill välta det fria ordet med trakasserier är ingen mässa för oss, skriver chefredaktören Daniel Poohl.

De senaste dagarna har det stått klart att årets Bokmässa inte kommer att bli som tidigare års. Efter att de stora förlagen försökt sätta press på Bokmässan att ompröva sitt beslut att låta Nya Tider ställa ut på mässan och mer än hundra författare och översättare i ett upprop bojkottar mässan kom på söndagen en ny tung markering.

Tidningen Expo, som stod bakom avslöjandet om Nya Tider-redaktören Sanna Hills medverkan i den kampanj mot journalister som startade den senaste debatten, väljer nu att avstå från mässan.

ANNONS

– Jag själv tyckte förra året att Nya Tider mycket väl skulle kunna stå i ett hörn. Det var inte första gången antisemiter och konspirationsteoretiker stod på mässans golv. Det var förståeligt att flera röster uppmanade till bojkott. Men vi valde ändå att vara på plats. För att kunna avslöja Nya Tiders agenda. För att vara en frizon för de som var arga på tidningens närvaro, skriver Expos chefredaktör Daniel Poohl på Expos hemsida idag och tillägger sedan:

– Nu har jag ändrat mig.

Han berättar om Expos avslöjande kring filmen och den kampanj som uppmanar tittarna göra regelbundna hembesök hos journalister för att därigenom skrämma dem till tystnad.

ANNONS

Många trodde att detta skulle ge Bokmässan precis det som krävdes för att avboka Nya Tiders monter. Men ledningen för mässan tyckte inte att filmen bröt mot några lagar och att kopplingen till Nya Tider inte var tillräckligt tydlig. Enligt Expo delvis ett resultat av att Nya Tider försökt sopa igen spåren på sociala medier efter avslöjandet.

Istället ställs Expo och alla andra utställare nu inför ett obekvämt val. Ska man stå upp för sina värderingar genom att ändå delta i mässan och indirekt böja sig för att mässan släpper in ”vem som helst” eller ska man helt enkelt avstå och markera?

– Nu har vi landat i en situation där det blir omöjligt att inte göra ett tydligt val. Bokmässan har gjort sitt. De öppnar dörren för människor som är beredda att aktivt attackera det fria ordet. Då stänger vi dörren. (…) En mässa som öppnar dörren för de som vill välta det fria ordet med trakasserier är ingen mässa för oss, skriver Daniel Poohl.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Ekonomiskt är det ett dyrt beslut både för Expo och andra förlag som vill bojkotta mässan. De flesta bokar sina montrar redan i samband med föregående års mässa och har dessutom betalat delar av monterhyran i förskott så här dags.

– Det är på många sätt ett kostsamt beslut. Bokmässan är vårt utan konkurrens viktigaste tillfälle att värva nya prenumeranter. Och montern är bokad. Nu kommer den stå tom. För oss är den ekonomiska frågan underordnad när avgörande principer ställs på sin spets, skriver Daniel Poohl.

Läs hela krönikan på Expos hemsida.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.