ANNONS

Barns läsning i fokus under Världsbokveckan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För fjärde året arrangeras Världsbokveckan av Svenska Bokhandlareföreningen, i år 22–28 april. Två kronor per barnbok går till satsningar på barns läsning.

På Världsbokdagen, den 23 april varje år, uppmärksammas böcker, litteratur och författare världen över på initiativ av Unesco. Svenska Bokhandlareföreningens initiativ Världsbokveckan äger rum under samma tid, och pågår i år 22–28 april. Under Världsbokveckan satsar svenska bokhandlare på barnböcker på olika vis. Alla som köper minst en barnbok under veckan får dessutom en speciellt framtagen bok, med två böcker i en (en för 3–6 år och en för 6–9 år) som kan läsas från två håll.


ANNONS


världsbokveckanHur ser intresset ut för initiativet?
– Intresset växer för varje år. Det är tredje året som vi producerar en unik bok för Världsbokveckan. I år består den av Sagasagor av Josefine Sundström och Nelly Rapp och varulvarna av Martin Widmark, och den går att läsa från två håll. Sammanlagt delas 30 000 böcker ut till barn under Världsbokveckan, säger Anna Engström, projektansvarig för Världsbokveckan.


ANNONS


Varför tycker Bokhandlareföreningen det är viktigt att uppmärksamma barns läsning?
– Av många skäl, självklart ska alla barn få så goda förutsättningar som möjligt för att läsa bättre. Genom att satsa på barns läsning och att genom Världsbokveckan se till att barn får flera böcker att ta sig an ökar chanserna att deras intresse för läsning och litteratur ökar. Årets bok fungerar både som högläsningsbok för de mindre och att läsa själv för de som knäckt läskoden.

Två kronor per såld barnbok går till Världsbokfonden

Under Världsbokveckan skänks två kronor per såld barn- och ungdomsbok till Världsbokfonden. Det är medlemmarna, det vill säga bokhandlarna, som ger bidraget till fonden, för kunderna blir det alltså inte två kronor dyrare i bokhandeln. Världsbokfonden har funnits sedan starten av Världsbokveckan för fyra år sedan, och bakom fonden står Svenska Bokhandlareföreningen. Pengarna i Världsbokfonden som samlas in under veckan går till ”kommande insatser för att främja barns läsning”.

Hur har pengarna spenderats tidigare år?
– Det har hittills gått till satsningen Världsbokveckan för att delfinansiera genomförandet. Det blir en del i att säkerställa att satsningen kan leva vidare och utvecklas för varje år, säger Anna Engström.

*Årets unika bok för Världsbokveckan är framtagen och finansierad av Svenska Bokhandlareföreningen och Bonnier Carlsen.

Bilden: Anna Engström, projektledare för Världsbokveckan.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL