Barns läsning i fokus under Världsbokveckan

För fjärde året arrangeras Världsbokveckan av Svenska Bokhandlareföreningen, i år 22–28 april. Två kronor per barnbok går till satsningar på barns läsning.

På Världsbokdagen, den 23 april varje år, uppmärksammas böcker, litteratur och författare världen över på initiativ av Unesco. Svenska Bokhandlareföreningens initiativ Världsbokveckan äger rum under samma tid, och pågår i år 22–28 april. Under Världsbokveckan satsar svenska bokhandlare på barnböcker på olika vis. Alla som köper minst en barnbok under veckan får dessutom en speciellt framtagen bok, med två böcker i en (en för 3–6 år och en för 6–9 år) som kan läsas från två håll.

världsbokveckanHur ser intresset ut för initiativet?
– Intresset växer för varje år. Det är tredje året som vi producerar en unik bok för Världsbokveckan. I år består den av Sagasagor av Josefine Sundström och Nelly Rapp och varulvarna av Martin Widmark, och den går att läsa från två håll. Sammanlagt delas 30 000 böcker ut till barn under Världsbokveckan, säger Anna Engström, projektansvarig för Världsbokveckan.

Varför tycker Bokhandlareföreningen det är viktigt att uppmärksamma barns läsning?
– Av många skäl, självklart ska alla barn få så goda förutsättningar som möjligt för att läsa bättre. Genom att satsa på barns läsning och att genom Världsbokveckan se till att barn får flera böcker att ta sig an ökar chanserna att deras intresse för läsning och litteratur ökar. Årets bok fungerar både som högläsningsbok för de mindre och att läsa själv för de som knäckt läskoden.

Två kronor per såld barnbok går till Världsbokfonden

Under Världsbokveckan skänks två kronor per såld barn- och ungdomsbok till Världsbokfonden. Det är medlemmarna, det vill säga bokhandlarna, som ger bidraget till fonden, för kunderna blir det alltså inte två kronor dyrare i bokhandeln. Världsbokfonden har funnits sedan starten av Världsbokveckan för fyra år sedan, och bakom fonden står Svenska Bokhandlareföreningen. Pengarna i Världsbokfonden som samlas in under veckan går till ”kommande insatser för att främja barns läsning”.

Hur har pengarna spenderats tidigare år?
– Det har hittills gått till satsningen Världsbokveckan för att delfinansiera genomförandet. Det blir en del i att säkerställa att satsningen kan leva vidare och utvecklas för varje år, säger Anna Engström.

*Årets unika bok för Världsbokveckan är framtagen och finansierad av Svenska Bokhandlareföreningen och Bonnier Carlsen.

Bilden: Anna Engström, projektledare för Världsbokveckan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL