Books by the Pound säljer böcker i lösvikt

Old books on a Parisian flea market

Ägarna till onlinebutiken AmeriFolio, LLC har kommit på ett nytt sätt att bli av med överskottsböcker. Under tre månader provar de nu att sälja böcker efter vikt i en fysisk butik i Lawrenceville, USA – Books by the Pound.

Köpa böcker i lösvikt? I Lawrenceville, USA, öppnade i februari en bokhandel där kunderna betalar böcker per pund. Oavsett vilken bok det är eller vilket skick den har avgörs priset av hur mycket den väger – och ju mer kunden handlar desto billigare blir det, rapporterar lokaltidningen Gwinnett Daily Post.

Viktenheten 1 pund motsvarar 0,45 kg och dealen i affären är att de tre första punden kostar 3,99 dollar, nästkommande fem kostar 2,99 dollar och allt därefter 1,99 dollar. Dessutom kör de titt som tätt kampanjer som exempelvis ”Romance-vecka – alla böcker skrivna av Jodi Picoult, Nora Roberts & Danielle Steel – endast 0,99 dollar/pund”. Det sistnämna skulle motsvara ett kilopris på sådär 25-26 kr/kg.

Book by the pound-butiken är ett tre månaders testprojekt. Är det inte lönsamt nog då stänger den – går det runt fortsätter den. Ägarna Chris Williams, Justin Krewatch, Kevin Shaw och Todd Harrison hoppas att det ska falla ut väl. I så fall tänker de utöka i Atlantaregionen. Och de är ganska övertygade om att det är ett vinnande koncept. Att köpa böcker i lösvikt är enligt Gwinnett Daily Post relativt obeprövat och  Book by the Pounds ägare menar att deras butik billigare jämfört med konkurrenterna vilket talar till deras fördel.

Books by the Pound är dotterbolag till AmeriFolio, LLC som säljer böcker på nätet sedan 2014 och större delen av böckerna som ligger till försäljning i lösvikt är överskott som inte blivit sålt online. I butiken kommer böckerna att säljas billigare än vad de görs på nätet. Är en kund fattig på pengar men rik på böcker kan den också byta till sig nya böcker i butiken genom att lämna in sådana den själv inte längre vill ha.

– Ur kundernas synvinkel är det trevligt att kunna gå in i en affär där du inte kommer att bli besviken när du ser priset på en bok och du upptäcker att det är för dyrt. Istället vet du vad som gäller när du går in, säger Krewatch till Gwinnett Daily Post.

Studenter, anställda inom det militära och lärare får dessutom 10 % extra rabatt. Grundarna hoppas att de ska kunna hjälpa studenter att få tag i litteratur billigare i framtiden om butiken går runt och får finnas kvar.

– Folk behöver prisvärda och enkla saker, säger Krewatch. Vi tror att detta är sättet att ge dem det på.

Så frågan är vad som ger bäst valuta för pengarna när det kommer till kilopris – tunna böcker som det går flera på ett kilo eller tegelstenar?

Tunga svenska böcker på topplistan

Så här mycket väger några skönlitterära böcker som ligger högt upp på de svenska topplistorna just nu:

864 gram – Häxan av Camilla Läckberg

810 gram – Törst av Jo Nesbø

699 gram – Kaninjägaren av Lars Kepler

610 gram – Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår av Elena Ferrante

604 gram – Det du inte vet av Anna Jansson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL