Bibliotekstjuv lämnade tillbaka bok efter 35 år

Mann in Bücherei mit lebhafter Fantasie

Efter 35 år återlämnade mannen en bok han stulit. Tillsammans med boken fick biblioteket en ursäkt och en donation på 200 dollar.

Det är GreatFalls Tribune som rapporterar om denna udda historia. Att någon glömmer att lämna tillbaka låneböcker är vanligt, liksom att folk smiter ut med en bok avsiktligt eller oavsiktligt. Numera har svenska bibliotek oftast larmat sina böcker.

När detta händer 1982 var systemen inte lika avancerade. Mannen tog då med sig Richard Mathesons roman Bid Time Return från 1975. Den var i väldigt dåligt skick och för varje genomläsning blev den allt sämre så mannen lät restaurera den och samtidigt plocka bort de flesta spåren av att det var en biblioteksbok.

Under de här åren läste han boken minst 25 gånger och det skriftliga omdöme som följde med ursäkten då han återlämnade boken var översvallande:

– Det är en av de bästa, om inte den bästa sci-fi/romance-berättelsen som någonsin skrivits. Den är helt fascinerande, skrev mannen.

Boken har filmatiserats med titeln Somewhere in Timemed Christopher Reeve och Jane Seymour i huvudrollerna. Mest känd Matheson för en annan roman – I Am Legend som också filmatiserats under samma namn med Will Smith i huvudrollen. Det är också den enda av hans böcker som finns kvar i tryck på svenska.

Mannen som lånat boken träffade dessutom författaren (som dog 2013) och bad denne signera boken.

– Det här är inte min bok, den hör hemma i Great Falls Public Library. Jag är ledsen för att jag tog den, men ta gärna hänsyn till att den har varit älskad och väl omhändertagen under alla dessa år, skrev mannen, hoppades på förlåtelse och lämnade samtidigt en donation på 200 dollar (motsvarande 1700 kronor) till biblioteket som även om de inte sanktionerar stölder ändå tyckte att ”insatsen och pengarna han satsat på att ta hand om boken är remarkabel”.

Så, handen på hjärtat – har du några biblioteksböcker liggande där hemma är det inte försent att göra rätt för dig.

Tipstack: vi hittade storyn via Publishers Weekly som länkade till Atlas Obscura.

Foto: lassedesignen, Fotolia.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL