fbpx

Elisabeth Norebäcks debut är en framgångssaga

Hösten 2017 kommer I mitt blod – en psykologisk thriller av debutanten Elisabeth Norebäck – ges ut av Polaris förlag. Från färdigskrivet manus till att redan ha sålts till elva länder har det gått i kometfart – och ändå har allt bara börjat.

37-åriga Elisabeth Norebäck och hennes debutroman I mitt blod har gjort en snabb resa. Under loppet av tre månader har manuset hunnit väcka Grand Agencys intresse, antagits av nystartade Polaris förlag och dessutom hunnit säljas till elva länder. Detta ett halvår innan boken ens kommer ut.

Allting började en dag när vädret var vackert och Elisabeth och hennes man satt i parken. Deras son låg och sov i barnvagnen och paret njöt blundandes av stunden med ansiktena vända mot solen. Plötsligt öppnade Elisabeth ögonen och såg att barnvagnen rullat en liten bit bort. Det var då tanken som säkert drabbar de flesta föräldrar någon gång dök upp från ingenstans – tänk om någon hade kidnappat pojken utan att de hade märkt något?

ANNONS

– Tror du vi hade känt igen honom om han hade försvunnit nu och dykt upp igen om 20 år? frågade Elisabeth sin man och drog barnvagnen närmare sig.

Den frågan är en av de centrala i Elisabeths psykologiska thriller. I mitt blod handlar om tre kvinnors öden som sakta vävs samman från att ha befunnit sig i helt olika skeenden i livet i början av boken. Historien och karaktärerna växte fram i takt med att Elisabeth under mammaledigheten skrev. Hon har alltid varit en kreativ person på olika områden men innan hon blev gravid hade hon just avslutat en civilingenjörsutbildning.

– Under mammaledigheten sökte jag jobb, berättar Elisabeth. Jag minns en intervju där intervjuaren frågade mig om vem jag är och om mina intressen. När jag berättat sa han: “Hade du verkligen varit nöjd med att jobba här? Du låter lite för kreativ.” Jag fick inte jobbet utan istället gick jag hem och skrev mer. Det var då jag märkte att det här blir ju bra.

ANNONS

Elisabeth arbetade på sitt extrajobb och skrev på boken – i det skedet tänkte hon helt enkelt att det fick bära eller brista. I början av december 2016 var manuset klart och hon skickade det till flera agenturer och förlag varav Grand Agency nappade omgående. Strax innan jul hörde de av sig och efter nyår möttes Elisabeth och agenturen. En god kontakt och personkemi uppstod direkt och Grand Agencys VD Lena Stjernström kontaktade flera svenska förlag, däribland nystartade Polaris förlag. Efter en rejäl auktion köpte de rättigheterna i en tvåboksdeal. Sedan har allt gått mycket fort.

– Det är jätteroligt och känns smått overkligt fortfarande, säger Elisabeth. Hela processen har varit en karusell med att snabbt översätta en del av boken till engelska, ordna ett preliminärt omslag, ta författarporträtt och allt sånt.

Polaris vill ge ut boken till hösten 2017 och redan innan bokmässan i London hade Grand Agency sålt in den till en rad länder.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Vad tror du det är som gör att boken redan haft så stora framgångar utomlands?

– Jag tror det är temat, säger Elisabeth. De flesta kan sätta sig in i känslan av rädslan för att inte bli trodd och tvekan på sig själv om man håller på att bli galen. Jag tycker om frågeställningar som kretsar kring hur mycket man kan lita på sig själv och sina instinkter. Sedan är deckarvågen i Sverige väldigt stark och har etablerats väl utomlands. Kanske är det också dags för en annan genre att ta steget – även om jag bara spekulerar kring det.

Polaris – som är en del av danska Politiken – är ett förlag som gärna vill ge ut böcker i flera format och även om ingenting ännu är klart tror Elisabeth att boken kommer att komma även som ljudbok.

– Just nu ska vi börja med att slutredigera boken tillsammans med förlaget, berättar hon. Så klart hoppas jag att framgångarna inte bara är tillfälliga utan att den ska fortsätta sälja bra och att många ska vilja läsa den. Det känns så otroligt roligt att ha ett så bra samarbete med både förlag och agentur som är väldigt engagerade.

Och än så länge får civilingengörsexamen ligga på hyllan till förmån för skrivandet. Elisabeth är redan på gång med en ny bok i samma genre som I mitt blod.

– Tar jag jobb som civilingenjör skulle jag inte få något skrivet, skrattar hon.

 

Foto: Victor Gårdsäter

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.