Tom Hanks debuterar som författare i höst

New York City, USA - June 9, 2013: The building of Broadhurst Theatre with the display of Lucky Guy.

Tom Hanks som spelat i ett antal framgångsrika filmatiseringar av böcker blir nu själv författare. Han debuterar med en novellsamling och läser själv in ljudboken på Random House Audio.

Det är Entertainment Weekly som avslöjar Tom Hanks Uncommon Type: Some Stories, en samling med 17 noveller som alla har någon koppling till skrivmaskiner. Tom Hanks är själv samlare av skrivmaskiner och äger över hundra äldre skrivmaskiner.

Bokomslag-Tom-Hanks-Uncommon-Type-9781101946152Han började skriva på boken 2015 och under två års tid har han skrivit på ledig tid under filminspelningar i New York, Berlin, Budapest och Atlanta. Han erkänner att han inte använt skrivmaskinen för att skriva berättelserna.

– Jag skrev anteckningar och ett par sidor på en riktig skrivmaskin. Men kom igen, för det tunga arbetet var det laptop hela vägen. Skrivmaskiner är för personliga brev, funderingar, för ”rambling stream-of-consciousness stamped-in-paper doodling”, säger Tom Hanks till EW.

Novellsamlingen kommer att ges ut på förlaget Alfred A. Knopf som ägs av Penguin Random House. Han kommer själv att läsa in ljudboken på Random House Audio.

Tom Hanks är nu inte helt grön när det gäller skrivandet. Han har skrivit manus till ett par filmer och tv-serien Band of Brothers. Dessutom fick han en novell publicerad i The New Yorker 2014 – ”Alan Bean Plus Four”. Och redan då togs kontakten med Knopf och det resulterade i ett bokavtal redan innan novellerna var skrivna.

– När jag läste berättelsen av Tom i The New Yorker slogs jag av hans remarkabla röst och styrka som skribent. Jag hoppades att det skulle finnas fler berättelser som han arbetade med, säger Sonny Mehta, chefredaktör på Knopf.

Tom Hanks har som skådespelare medverat i filmatiseringar av böcker som Den gröna milen (Stephen King), Forrest Gump (Winston Groom) och Da Vinci-koden (Dan Brown).

Uncommon Type utkommer i oktober 2017. Om något svenskt förlag köpt rättigheterna vet vi inte i skrivande stund.

Bilden, foto: iStockphoto.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.