ANNONS

Tom Hanks debuterar som författare i höst

New York City, USA - June 9, 2013: The building of Broadhurst Theatre with the display of Lucky Guy.

Tom Hanks som spelat i ett antal framgångsrika filmatiseringar av böcker blir nu själv författare. Han debuterar med en novellsamling och läser själv in ljudboken på Random House Audio.

Det är Entertainment Weekly som avslöjar Tom Hanks Uncommon Type: Some Stories, en samling med 17 noveller som alla har någon koppling till skrivmaskiner. Tom Hanks är själv samlare av skrivmaskiner och äger över hundra äldre skrivmaskiner.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Bokomslag-Tom-Hanks-Uncommon-Type-9781101946152Han började skriva på boken 2015 och under två års tid har han skrivit på ledig tid under filminspelningar i New York, Berlin, Budapest och Atlanta. Han erkänner att han inte använt skrivmaskinen för att skriva berättelserna.

– Jag skrev anteckningar och ett par sidor på en riktig skrivmaskin. Men kom igen, för det tunga arbetet var det laptop hela vägen. Skrivmaskiner är för personliga brev, funderingar, för ”rambling stream-of-consciousness stamped-in-paper doodling”, säger Tom Hanks till EW.

ANNONS

Novellsamlingen kommer att ges ut på förlaget Alfred A. Knopf som ägs av Penguin Random House. Han kommer själv att läsa in ljudboken på Random House Audio.

Tom Hanks är nu inte helt grön när det gäller skrivandet. Han har skrivit manus till ett par filmer och tv-serien Band of Brothers. Dessutom fick han en novell publicerad i The New Yorker 2014 – ”Alan Bean Plus Four”. Och redan då togs kontakten med Knopf och det resulterade i ett bokavtal redan innan novellerna var skrivna.

– När jag läste berättelsen av Tom i The New Yorker slogs jag av hans remarkabla röst och styrka som skribent. Jag hoppades att det skulle finnas fler berättelser som han arbetade med, säger Sonny Mehta, chefredaktör på Knopf.

Tom Hanks har som skådespelare medverat i filmatiseringar av böcker som Den gröna milen (Stephen King), Forrest Gump (Winston Groom) och Da Vinci-koden (Dan Brown).

Uncommon Type utkommer i oktober 2017. Om något svenskt förlag köpt rättigheterna vet vi inte i skrivande stund.

Bilden, foto: iStockphoto.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL