fbpx

Simon & Schuster stoppar utgivning av Yiannopoulos kontroversiella bok

Om det var protesterna eller ytterligare en skandal som slutligen fick Simon & Schuster att backa vet vi inte – men utgivningen av Milo Yiannopoulos bok är stoppad. Han själv tvingas dessutom lämna sitt jobb som redaktör för Breitbart.

Boktugg berättade tidigare om turerna kring boken Dangerous, skriven av den kontroversiella Milo Yiannopoulos, även redaktör för den konservativa, enligt vissa högerextrema, nyhetssajten Breitbart. Tanken var att den skulle ges ut på Treshold Editions, ett imprint till Simon & Schuster.

Protesterna från ett stort antal av förlagsgruppens egna författare mot utgivningen har dock fått förlagsledningen att vackla. Först flyttades utgivningen fram från mars till juni innan den helt drogs in. Det har dock också hörts röster som försvarat utgivningen med hänvisning till yttrandefriheten.

ANNONS

Droppen som fick bägaren att rinna över var troligen ytterligare en kontrovers kring Milo Yiannopoulos då det dök upp en podcast-intervju med honom där han verkade förespråka pedofili/pederasti, skriver Publishers Weekly. Något han delvis dementerade men det fick honom ändå att säga upp sig från sitt jobb på Breitbart.

Författarinnan Roxanne Gay valde att dra tillbaka sin bok How to be heard från Simon & Schuster i protest mot deras beslut att ge ut näthatarens memoarer. Hon förtydligade att hon inte kommer att ge ut sin bok där, trots Simon & Schusters helomvändning.

– Min protest kvarstår. Simon & Schuster skulle aldrig gjort det möjligt (för Milo att ge ut boken) från första början. Jag ser vad de är villiga att tolerera och jag står upp mot allt det, skriver Roxanne Gay på Tumblr.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny