Simon & Schuster stoppar utgivning av Yiannopoulos kontroversiella bok

Om det var protesterna eller ytterligare en skandal som slutligen fick Simon & Schuster att backa vet vi inte – men utgivningen av Milo Yiannopoulos bok är stoppad. Han själv tvingas dessutom lämna sitt jobb som redaktör för Breitbart.

Boktugg berättade tidigare om turerna kring boken Dangerous, skriven av den kontroversiella Milo Yiannopoulos, även redaktör för den konservativa, enligt vissa högerextrema, nyhetssajten Breitbart. Tanken var att den skulle ges ut på Treshold Editions, ett imprint till Simon & Schuster.

Protesterna från ett stort antal av förlagsgruppens egna författare mot utgivningen har dock fått förlagsledningen att vackla. Först flyttades utgivningen fram från mars till juni innan den helt drogs in. Det har dock också hörts röster som försvarat utgivningen med hänvisning till yttrandefriheten.

Droppen som fick bägaren att rinna över var troligen ytterligare en kontrovers kring Milo Yiannopoulos då det dök upp en podcast-intervju med honom där han verkade förespråka pedofili/pederasti, skriver Publishers Weekly. Något han delvis dementerade men det fick honom ändå att säga upp sig från sitt jobb på Breitbart.

Författarinnan Roxanne Gay valde att dra tillbaka sin bok How to be heard från Simon & Schuster i protest mot deras beslut att ge ut näthatarens memoarer. Hon förtydligade att hon inte kommer att ge ut sin bok där, trots Simon & Schusters helomvändning.

– Min protest kvarstår. Simon & Schuster skulle aldrig gjort det möjligt (för Milo att ge ut boken) från första början. Jag ser vad de är villiga att tolerera och jag står upp mot allt det, skriver Roxanne Gay på Tumblr.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL