Poesiförlag satsar på nischad prenumerationstjänst

Business people talking in the streets of Paris.

Förlaget Carcanet, som bland annat ger ut poesi, erbjuder läsare tillgång till förlagets nya titlar och utvald backlist till en årskostnad av 49,99 pund (ca 570 kr). Det sker via en plattform ursprungligen utvecklad för bibliotek och institutioner.

The Carcanet Collection består av 70 böcker från brittiska Carcanet Press utgivningslista och förväntas växa till 100 titlar under det kommande året. Det handlar om poesi, essäer, brev och biografier. Med hjälp av en plattform från Exact Editions säljer företaget en prenumeration till exempelvis universitet och collegeskolor som kan erbjuda alla sina elever inloggning.

Men det intressanta är att man nu satsar på årsabonnemang riktade till privatpersoner.

– Man kan nog se det som ett mellanting mellan ett magasin och ett bibliotek. En resurs som läsare kan köpa för att de gillar exempelvis ett par Carcanet-titlar och vill utforska fler. Här hittar de en lista kurerad av oss som ger dem det bästa av vår nya utgivning tillsammans med några av våra viktigaste backlist-författare vars författarskap vi representerar och återupptäcker. Efter nästan 50 år har scenen förändrats och läsare behöver lite annorlunda vägar till åtkomst, säger Michael Schimdt, förläggare på Carcanet i en intervju på Medium.

Böckerna kan sedan läsas i webbläsare eller app på mobiltelefon/platta (både iOS och Android) och det är alltså inte epub-versioner utan en blädderbar version av de tryckta böckerna baserad på tryck-pdf:en. ExactEditions jobbar med digitalisering av trycka tidskrifter, böcker och andra publikationer.

Fler nischade svenska prenumerationstjänster?

Prenumerationstjänster riktade mot företag och organisationer har funnits länge, Kontentan Förlag som köptes av Storytel nyligen är ett exempel på hur ett noga utvalt utbud från ett enda förlag kan attrahera en publik.

Kan det finnas utrymme vid sidan om de breda prenumerationstjänsterna (Storytel, Bookbeat, Nextory mfl) för mer nischade tjänster? Vi har sett Kidsread som valt barn 0-12 år som målgrupp (eller snarare deras föräldrar som ska betala).

Skulle en svensk poesitjänst löna sig? Novellix har varit inne på ett liknande upplägg med sina noveller där de erbjuder digitala årsabonnemang för skolor där en klass får tillgång till alla noveller och ljudböcker under ett år för 636 kr + moms.

Vi kommer säkert att få se fler liknande tjänster de kommande åren när plattformar för streamingtjänster blir billigare och enklare att använda. Ett upplägg där förlag med en tydlig utgivningsprofil och många trogna läsare kan sälja digitala abonnemang med högre marginal än via återförsäljare.

 

Bilden: Paris förknippas med poesi och kanske är det framför Eiffeltornet som framtidens läsare kommer att sitta med hela sin poesisamling tillgänglig i plattan eller mobilen? Foto: iStockphoto

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL