fbpx

Läslov i Landskronas Akademibokhandel

Höstlovet är i full gång och det gråa höstrusket ger perfekta förutsättningarna för att kura ihop sig med en bok. Satsningen på Läslovet når nu sin topp och i Landskrona Akademibokhandel märker man en god respons från barnfamiljerna som allra helst väljer något om Harry Potter. 

Akademibokhandeln i Landskrona är senaste generationens bokhandeln med en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Staden har haft bokhandel sedan 1844 när rådman Hans Petter Klinghammar grundade den första.

– Vi låg på Järnvägsgatan tidigare, berättar medarbetare Marija Olsson som arbetat på Landskronas bokhandel i runt tio år. Då var vi Bokia. Sedan slogs vi ihop och blev vi Akademibokhandeln. Det var i samma veva vi flyttade hit.

ANNONS

Några ägarskiften, namnbyten och flyttar efter starten på 1800-talet ligger dagens Akademibokhandel vid Rådhustorget. Med kedjans mått mätt är det en av de mindre butikerna i landet enligt vikarierande butikschef Ulf Wognsen. Han tillträdde i april i år när ordinarie butikschef Weronica Grönberg gick på mammaledighet.

– Vi har en heltidsanställd och tre på deltid, berättar Ulf. Också lite extrapersonal.

Marija Olsson och Ulf Wognsen.
Marija Olsson och Ulf Wognsen.

Det är en mulen och lite blåsig dag när träden släpper löven som virvlar för vinden. Innanför Akademibokhandelns entré står ett bord skyltat med böcker och information om det pågående Läslovet – den satsning man gör för att få barn och unga att använda kulna lovdagar till att läsa böcker.

ANNONS

– Barnen är de framtida läsarna, säger Ulf. Det är klart att vi vill främja dem. Nu på höstlovet har vi 20 procents rabatt på all barn – och ungdomslitteratur. Än så länge är det bara tisdag så det är svårt att mäta så här långt men den går uppåt. Det är mycket folk, framförallt barnfamiljer som kommer in och människor är positiva.  De flesta vill ha Harry Potter men sedan är det mycket böcker för de riktigt små barnen i åldern noll till tre och tre till sex år som efterfrågas.

Böcker för barn och unga är något som generellt sett går bra på Landskronas Akademibokhandel och böckerna ligger högt i index även när det inte Läslov. På vuxensidan är det främst pocketböcker som säljer. Förutom ett stort utbud utses varje månad Månadens pocket centralt i kedjan.

– Det är en deckare och en roman varje gång, berättar Ulf. Just nu är det författarna Susan Abulhawas och Deon Meyers. Månadens pocket har väldigt god effekt och ligger ofta högt på topplistorna. Det blir så eftersom vi är så många butiker.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Kunderna i Landskrona söker ofta faktaböcker. Bredvid Läslovsbordet skyltas Bruce Springsteens bok i travar som har en strykande åtgång.

– Vi har sålt otroliga mängder, säger Ulf. Det händer inte så ofta att det kommer böcker med en sådan hajp. Bruce Springsteens böcker fungerar också jättebra. Överlag så finns ett stort intresse för populärvetenskaplig facklitteratur med inriktning på samhälle och debatt bland kunderna här.

Populärvetenskaplig facklitteratur är något som efterfrågas i Landskronas Akademibokhandel.
Populärvetenskaplig facklitteratur är något som efterfrågas i Landskronas Akademibokhandel.

I ett rum till höger om kassan finns barn och ungdomslitteraturen. Böckerna löper i färgglada, jämna rader längs hyllorna. Vid en gavel står kunden Marie von Sparr och kikar på årets utbud av julkalendrar. Jag frågar henne om hon hört talas om läslovet.

–  Oh ja, det har jag, säger hon leendes. De har pratat mycket om det på kulturnyheterna. Lovet har utvecklats från potatislov till höstlov och nu läslov. Mina barn är vuxna men jag har många barnbarn. Jag tycker det är bra att man försöker få barnen att engagera sig i läsning på olika sätt.

Just i Landskorna har man inga evenemang inplanerade under Läslovet. Men på en del andra Akademibokhandlar runt om i landet kommer det att arrangeras mer, bl a signeringar och författarmöten. För mer info, gå in här och ta reda på vad som händer nära där du bor.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.