fbpx

Möre Bokhandel vågar satsa lokalt med eget förlag

I lilla Torsås i Småland finns Möre Bok och Solvändan Förlag. Med 6.800 invånare i kommunen är det kreativa idéer och multifunktionella kombinationer som gäller för att få en bokhandel att överleva.

– Ja vilken ände ska jag börja i tro.

Med de orden inleder Christer Söderholm vårt samtal. Vi har presenterat oss för varandra över en något knastrig telefonledning och jag har bett honom att berätta lite om verksamheten som enligt Christer står på tre ben: Bokhandel, förlag och tryckeritjänster.

ANNONS

– Det startade med att vi startade en bokhandel för tio år sen, berättar Christer. Det var jag och min fru Laila. På den tiden arbetade jag som lärare i språk vilket jag gjorde parallellt med affären ett tag innan jag gick i pension från läraryrket. Efter några år så skulle förlaget Solvändan avyttras – det ägdes faktiskt av en annan lärare då – och jag tänkte att det kunde vara ett bra komplement till bokhandeln så vi tog över verksamheten. I samband med att vi växte behövde vi också fler händer så vi anställde en medarbetare, Claes. Från början gav vi ut mycket material till Svenska kyrkan – konfirmandböcker, dopbrev och sådant men sen breddades det och idag ger vi ut tre till fyra titlar per år.

För att hinna med alla delarna är de nu fyra stycken som arbetar tillsammans. De tre benen har ett stödhjul i form av en nätbokhandel så att utbudet lätt ska kunna nå ut till en ännu större kundkrets. Torsås är en liten bygd men med har fördelen att ha flera mil till närmsta stad. Det gör att inte bara Torsåsborna ingår i kundkretsen utan också människor från byarna runt omkring. Som många andra små bokhandlar klarar man sig inte enbart på ren bokförsäljning – leksaker och kontorsmaterial ingår också i standardsortimentet.

– Omsättningen är inte så stor, säger Christer. Den ligger på 1,3 miljoner och vi går runt. Men vi hade behövt komma upp i en och en halv till två miljoner för att känna oss trygga. Vi flyttade till ett mer centralt läge för två år sen och det gav åtminstone ett uppsving åt försäljningen.

ANNONS

Trots förutsättningarna vågar de satsa på smalare, lokal litteratur som handlar om trakterna runt omkring. Christer berättar att de vill lyfta fram småländska författare som annars inte har så lätt för att nå ut jämte de böcker som ligger på klassiska topplistan. Specialbeställningar hemplockade efter kundernas specifika önskemål utgör också en del av sortimentet.
I uppstarten av Solvändan förlag trycktes böckerna på print – on – demand men det är något man valt att gå vidare med och idag produceras även inbundna böcker i Polen och Lettland.

– Vi har ett samarbete med Ängö bok och bild i Kalmar, berättar Christer. Sedan hittar författare hit via nätet. Oftast kontaktar de oss och frågar om vi vill ge ut deras böcker. När vi bedömer en potentiell bok tittar vi så klart på innehåll och språk men det är också viktigt att stilen matchar vår profil. Eftersom vi från början arbetade mycket med Svenska kyrkan önskar vi att författaren delar vår grundsyn. Det behöver absolut inte vara utpräglat kristet men ha en humanism som vi kan stå för.

Om Solvändan förlag inte själva vill ge ut boken erbjuder de författaren att trycka boken för egen utgivning på Solvändans imprint. På så vis ringar man in fler och behöver inte helt neka någon utgivning. I den delen av verksamheten ingår också andra tjänster som affischer, broschyrer och diverse tryckmaterial som kunden kan efterfråga.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Med uppfinningsrikedom och övertygelse lever Möre bok och Solvändan förlag trots att oddsen skulle kunna tala emot dem. Genom att kompletera och erbjuda många olika sorters tjänster kan de överleva och driva företaget vidare. Christer, Laila och deras medarbetare håller sig något så när i nuet, framtiden kommer med alla säkerhet men det verkar inte vara något som bekymrar dem för ingen vet egentligen vad den har med sig och till dags dato har det gått bra.

– Kanske tar någon av våra medarbetare över när vi lägger av – vi är trots allt förbi pensionsåldern, resonerar Christer med ro i rösten. Jag vet faktiskt inte riktigt än, vi får se hur det blir. Man tar ett halvår i sänder här för att utvecklas och hittills har vi ju lyckats.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.