fbpx

Bokfabriken ger ut norske spänningsförfattaren Torkil Damhaug

Intresset för skandinaviska deckare är starkt och Bokfabriken adderar nu ytterligare ett norskt författarnamn till den svenska marknaden. Under våren 2017 kommer Torkil Damhaugs rafflande spänningsroman Se mig, Medusa.

Se mig, Medusa är Damhaugs första kriminalroman som kom ut på marknaden i hemlandet Norge år 2010. Sedan dess har han gett ut ytterligare fyra stycken men är tidigare aldrig översatt till svenska. Berättarstilen i Damhaugs historier rör sig mellan verklighet och det oförklarliga och sättet han skriver på har beskrivits som en blandning av Lars Kepler och Ajvide Lindquist – något som Bokfabriken tycker passar deras nisch.

– Vi som jobbar med förlaget drivs av en passion för högkvalitativ underhållnings­litteratur i alla dess former: hårda thrillers, fängslande romaner, spektakulära rockbiografier, spännande kriminalromaner eller gedigna fackböcker om intressanta ämnen. Vårt personliga engagemang gör att vi jobbar lite hårdare med varje utgiven bok och vi lyssnar alltid på vad våra läsare och kunder tycker, säger Lasse Brahme som är en av Bokfabrikens grundare. Han fortsätter:

ANNONS

– Det är naturligtvis väldig skoj och en fjäder i hatten att Torkil, som är en av de stora författarna på deckarsidan i Norge, vill jobba med oss.

Och tycket är ömsesidigt. Bland Bokfabrikens andra deckarförfattare som exempelvis David Baldacci, Roger Hobbs och Dag Öhrlund tycker Torkil själv att han passar bra in enligt Brahme.

Deckaren verkar ha en orubblig position i genretoppen. Med läsarnas fortsatt fulla uppmärksamhet är översättningen av även en norsk författare ett naturligt steg för att bredda utbudet tror Lasse:

– Intresset för skandinavisk spänningslitteratur är forfarande jättestarkt och när vi nu har fler svenska spänningsförfattare och Thomas Rydahl från Danmark så känns det helt rätt att kunna komplettera med ett starkt norskt namn.

Se mig, Medusa kommer i fyra olika format från Bokfabriken: e- bok, inbundet och pocket samt ljudbok vilket kanske kan ses som mer eller mindre självklart då förlaget i sig är ett ungt systerbolag till Word Audio Publishing.

Torkil Damhaug är specialistläkare inom psykiatrin men har även studerat litteraturvetenskap och antropologi. Han är född i Lillehammer, Norge 1958 och debuterade som författare 1996. Sedan dess har han gett ut 8 böcker och 2011 fick hans Ildmannen Rivertonpriset för bästa norska kriminalroman.

Foto: Agnete Brun
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny