Barnfamiljer nya målgruppen för prenumerationstjänster

Snart lanseras Kidsread, en ny app/tjänst som för 49 kr/månad ger barnfamiljer fri tillgång till mängder av barnböcker för läsning på surfplattan.

– Vi har märkt att barnböcker är en av de segment som gått allra bäst i Readlys boktjänst. Föräldrar vill gärna läsa för sina barn varje kväll. Med en tjänst som Kidsread får de tillgång till ett större utbud på ett enkelt och smidigt sätt, säger Kåre Halldén på Readly Books.

Kåre är en av dem som står bakom nya tjänsten Kidsread. Readly startade som en tjänst för att läsa tidningar och magasin på surfplattan och därifrån skapades Readly Books. Den tekniska plattformen var alltså redan från början optimerad för att förvandla bildintensiva pappersprodukter till något som går att läsa på skärm.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Efter de senaste årens larmrapporter om läskunnigheten hos svenska barn och ungdomar har många föräldrar fått upp ögongen för vikten av att läsa. Experterna rekommenderar att du läser minst 30 minuter varje dag för ditt barn, redan från några månaders ålder och fortsätter med högläsning även efter att barnet själv lärt sig läsa.

– Barnen utvecklas hela tiden och vill såklart ha nya böcker med jämna mellanrum. Alternativen för föräldrarna är då att köpa böcker eller låna böcker på biblioteket. Vi ser att det finns utrymme för ett modernt alternativ – att läsa böcker i plattan.

När barnen själva börjar lära sig läsa vid 6-7 års ålder så är rekommendationen att de läser högt 10-15 minuter varje kväll för föräldrarna. Där är det också viktigt att stegra deras läsutmaning kontinuerligt.

– I den åldern, när ett barn knäcker läskoden, vill man som förälder se till att böckernas värld öppnar sig på allvar. Det är inte ovanligt med långa serier av böcker. Ta Helena Bross succéserie Klass 1b som älskas av barnen som börjar läsa. Som förälder vill du göra det möjligt för barnen att läsa alla böckerna i serien. Men få föräldrar skulle köpa alla 20 böckerna och på biblioteken är de ofta utlånad och det kan vara kö.

Vilket givetvis löses snabbt för den som läser på en platta. Kidsread är alltså ur konsumentperspektivet en bra produkt. Barnböckerna kan – på gott och ont – ta plats och konkurrera med Youtube, Netflix och Barnkanalens appar på plattorna. Men, hur blir det för författare och förlag. Räcker 49 kr/månad och obegränsat läsande till att ge lika mycket pengar som idag?

– Vi är övertygade om det. Jämför med musikbranschen och diskussionerna när CD-skivan skulle ersättas av streamingtjänster. Man måste förstå att digitaliseringen är ett sätt att öka kakan. En prenumerationstjänst kan göra att vi når familjer som idag inte anser sig ha råd att köpa pappersböcker och kanske endast lånar på bibliotek – eller ännu värre inte ger barnen tillgång till böcker.

Storytel har skaffat sig ett nästan-monopol på ljudboksmarknaden och är på väg att skaffa sig grepp även om eböcker i epubformat. Men det finns en stor lucka – illustrerade böcker. Barnböcker för målgruppen 0-12 år är ett sådant segment, men det är lätt att se att det kan finnas andra böcker som kan passa för kommersialisering i digitalformat.

Kan vi vänta oss andra nischade appar för 49-99 kr/månad för andra målgrupper? Exempelvis faktaböcker (jämför Discoverys tv-kanaler) eller en för deckare?

Om man ska titta på vilka genrer som är stora bland eböcker idag är det kanske snarare en som folk idag inte pratar lika mycket om som barn- och ungdomsböcker. Erotik.

– Haha, vi får väl se. Kidsread tror vi i alla fall har en stor framtid. Det finns säkert andra genrer och målgrupper som kan vara intressanta att testa, men det överlåter jag åt andra. Vårt fulla fokus är barnböcker, säger Kåre Halldén.

Kidsread lanseras i slutet av mars och man räknar då med att kunna erbjuda ett stort och brett utbud av barnböcker för alla intressen och smaker i åldrarna 0 till 12 år. Merparten av de stora barnboksförlagen finns med på Readly med hela eller delar av sin utgivning och det är ingen vild gissning att dessa kommer att finnas även på Kidsread.

Andra konkurrenter är Boksnok (som erbjuder en tjänst för 69 kr/mån, fortfarande i beta-stadium) och Ztory (barnböcker för 49 kr/mån eller paket med tidningar och böcker för 99 kr/mån). Dessa talar om mer än 500 tillgängliga titlar i sitt utbud, Kidsread ska inte vara sämre i titelbredd.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.