Crowdfunding – nedläggning och framtidstro

Knappt fyra år efter starten läggs amerikanska crowdfundingförlaget PubSlush Press ner. Tjänsten lanserades som ”Kickstarter for books”. Samtidigt lever andra konkurrenter vidare, bland andra InkShares och Pentian.

Tjänsten PubSlush kallades ett ”Kickstarter for books”. The Digital Reader rapporterar att sajten i juli 2012 övergick från att ge ut böcker till att endast jobba med crowdfunding av dessa.

Grundmodellen var annars att författare skickade in ett smakprov som marknadsfördes på sajten och de projekt som fick flest supportrar skulle ges ut av PubSlush.

Även om nu PubSlush läggs ner så finns det flera liknande tjänster som också fokuserar på böcker. Utöver de stora som Kickstarter och Indiegogo förstås.

InkShares jobbar exempelvis med den modell som PubSlush övergav. En författare skriver en säljtext som presenterar boken för potentiella läsare. När författaren har ett utskast till manus börjar InkShares ta emot förhandsbeställningar. Vid 750 beställningar publiceras en ebok och en tryckt bok ifall man lyckas nå 1000 förhandsbeställningar.

InkShares jobbar med 50% av vinsten till författaren på tryckta böcker och 70% på eböcker.

En annan sajt som jobbar med crowdfunding av böcker är Pentian som efter att ha erövrat Spanien, central- och sydamerika nu gett sig in i USA med sin plattform. Där kan egenutgivare ge ut sina böcker mot en avgift på 2000-6000 dollar (motsvarande 16.000-48.000 kr). Nya projekt presenteras på sajten och folk som gillar en bokidé kan backa denna genom att bidra med 10-50 dollar. De får då ett ex av boken och dessutom del av framtida royalties.

Till skillnad från exempelvis Kickstarter så stängs ett projekt när de nått 100% finansiering. Då inleds istället produktion och utgivningsprocessen. Och om en författare inte når målet så har de möjligheten att själva finansiera den del som återstår – samtidigt som de vet att det kan bli tufft att sälja eftersom själva crowdfundingprocessen på samma gång blir en skarp marknadsundersökning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL