Välkommen till Kirunas bokhandel

Längst uppe i norr, i toppen av Norrbotten hittar du Kiruna bokhandel. En ung bokhandel i ett litet samhälle, men de hyser ett stort förtroende för framtiden!

Kiruna bokhandel har inte många år på nacken utan har faktiskt bara funnits sedan 2011. De är en del av de sextio boklådor som tillhör Ugglan och styrs av Tidningsföreningen i Kiruna samt åtta, nio privata delägare. Därför styrs de också till viss del av vilket utbud av böcker som tas in då de, precis som hos alla andra kedjor, har ett grundutbud av litteratur från den centrala ledningen. Utöver detta kompletterar de efter eget tycke och kundernas önskemål.

– Vi satsar mycket på lokal litteratur som säljer väldigt bra hos oss, säger butiksansvariga Tora Lindberg.

Som bokhandel så långt norrut har Kiruna bokhandel ett väldigt nära samarbete med den lilla stadens stadsbibliotek. Det är även till biblioteket som de rekommenderar författare att höra av sig för diverse författarframträdanden då biblioteket har fina lokaler för detta ändamål. Och även med tanke på att bokhandeln ibland har svårt för att ta in alla författare som vill komma och signera. Kiruna bokhandel är väldigt positiva till signeringar men de är en liten bokhandel och signeringar tar tid och engagemang från personalen, vilket gör det svårt att ta emot alla.

En sak som står i centrum för bokhandeln är den lokala anknytningen, och som bokhandel i en väldigt liten stad känns det viktigt att hålla fast vid det lokala och verkligen lyfta lokala författare och deras böcker. Ett väldigt bra motto. Detta gäller både skyltning av böckerna i butiken och inköp av nya böcker som inte ingår i Ugglans centrala del.

– Vi satsar mycket på lokala författare som vi ser att det finns ett intresse för, men vi gör alltid en bedömning av bokens kvalitet, språkligt och layout-mässigt, berättar Tora.

Och även om fokus till viss del ligger på det lokala så är även författare från resten av landet välkomna att höra av sig till bokhandeln om man skulle vilja prova lyckan och se om ens bok eventuellt kan falla bokhandeln i smaken. Ett tips kan då vara att följa Toras tips till författare som vill sälja in sin bok till dem.

– Skicka eller gå in med läsexemplar, det ger bokhandlarna en möjlighet att bedöma om boken passar in i sortimentet. Erbjud att sälja på kommission vilket gör att fler kanske vågar ta in fler exemplar. En bokhög säljer bättre än enstaka exemplar. Jobba aktivt men var inte för på, det kan avskräcka istället för att locka. Ställ upp på signeringsaftnar.

Trots den unga åldern på Kiruna bokhandel så har butiken ökat kraftigt sedan starten och ligger efter tre år på en stabil nivå. Och de spår en ljus framtid. Eftersom Kiruna kommer att bygga ett nytt centrum till följd av gruvans utbredning hoppas bokhandeln på att hamna i bästa affärsläge och locka många nya kunder till butiken.

– Vi kommer att göra något helt unikt, flytta en hel stadskärna och det blir spännande!

FAKTA
Namn: Kiruna bokhandel.
Grundades: år 2011.
Ägare: Tidningsföreningen i Kiruna (ger ut ett månadsmagasin) samt åtta nio privata delägare.
Mest sålda böcker: Börje Salming, Åsa Larsson och lokal annan lokal litteratur.
Boktips: Simma med de drunknade av Lars Mytting, som kommer ut i slutet på augusti. En fantastisk historia som är mycket välskriven.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL