Marknadsföring för böcker bryter ny mark

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

James Frey släpper en trilogi som redan i marknadsföringsstadiet har varit något utöver det vanliga. Freys nya böcker Endgame är mer än en trilogi, och beskrivs av det originalförlaget Harper Collins som ett internationellt bokprojekt. Med trilogins första del, boken Kallelsen, påbörjas en bred satsning som förutom resterande böcker även kommer att bjuda på ett realityspel och en film.

Författaren, James Frey, är den som drivit projektet, och beskriver Endgame inte bara som böcker utan som en upplevelse över tid, både på olika plan och i olika plattformar. Allt tar sin start i den första boken, Kallelsen, som beskriver en värld där de gudar som bistått människan kommit ned till jorden för att kräva tillbaka det som de blivit lovade av människosläktet. Slutstriden är här. Familjer runt om i hela världen har under tusentals år förberett sig för denna dag, och tolv utvalda familjer skickar sina barn till stridens hetta för att överlista gudarna och vinna kampen om jorden.


ANNONS


endgame

Den 7 oktober lanserades projektet i trettio länder samtidigt, och i samband med del ett i trilogin kommer även Googles Niantic Labs att lansera ett internationellt realityspel inom kort. Spelet är tillgängligt för läsare över hela världen, och är tätt sammankopplat med boken. I varje del av trilogin finns en interaktiv gåta, utvecklad i samarbete med MIT i USA, vars svar leder läsarna till en nyckel som kan ge dem 500 000 dollar i guld.

Med den kommande filmen i sikte, beräknad till 2016, är alltså Endgame: Kallelsen en film som inte går obemärkt förbi och som minst sagt drar med sina läsare i en karusell av spänning, engagemang och inte minst medverkan.

ANNONS

På boktugg är vi utan tvekan imponerade av hur James Frey och Harper Collins, samt det svenska förlaget Bonnier Carlsen, lyckats skapa så mycket mer än en vanlig bokrelease, och som på ett nytänkande och omfattande sätt lyckats skapa mervärde för läsaren samtidigt som man gjort ett genialt medialt drag. Med denna annorlunda kampanj kan man med stor sannolikhet nå ut till andra målgrupper än man annars kunnat nå, samtidigt som man skapar en nyfikenhet och en hype kring en bok som annars hade kunnat förfalla i skuggan av de så kända Hungerspelen. Det är inte alls omöjligt att James Frey och Harper Collins med samarbetspartners är något nytt, fräscht och alldeles genialt på spåren.

Är du intresserad av att veta mer? Gå in på www.endgame.nu

Fotografi: Leon Alberti/bonniercarlsen.se

 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

retired1@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »