Tomma butikslokaler riskerar att bli en vanligare syn i framtiden om inte hyrorna sänks och handlare lyckas affärsutveckla sin verksamhet för att möta konkurrens från ehandel. Foto: iStock.

Butiksdöden: Två bokhandlar i konkurs på två dagar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Har butiksdöden kommit till de svenska bokhandlarna eller är det bara tillfälligheter att två bokhandlare begärs i konkurs dagen efter varandra? Boktuggs redaktör jämför med sina egna erfarenheter av bokhandelskonkurser.
Förra veckan begärdes två bokhandlare i konkurs. Först Halmstad Bokhandel där konkurs inleddes 7 februari 2019 och sedan Hjalmar Petterssons Bokhandel i Katrineholm dagen efter, vilket rapporterades först i Katrineholmskuriren.

När man läser vad bokhandlarna själva anger för skäl till konkurs så är det höga hyror och konkurrens från nätbokhandeln. Det förstnämnda är definitivt ett skäl som jag känner igen från när jag själv var inne en sväng och drev bokhandel. Det var i januari 2015 som anrika Hamrelius Bokhandel i Malmö gick i konkurs. Hoi Förlag köpte konkursboet och just idag för fyra år sedan nyöppnade vi bokhandeln.


ANNONS


Vi fick en bra start, körde en rea med enbart böcker som fanns i butiken och det gav en riktigt bra omsättning. Men ganska snart blev det uppenbart att hyran var för hög i förhållande till hur många besökare som befann sig där. Hamrelius låg dessutom i köpcentret Caroli vilket innebar att man var tvungen att följa deras öppettider, sju dagar i veckan. Något som drev upp personalkostnaderna jämfört med citybokhandlare med egen ingång.

Efter 1,5 år tvingades vi inse att det inte gick att vända, omsättningen var för låg för att kunna täcka hyror och löner. Min lärdom därifrån var att de marginaler som fysisk bokhandel traditionellt sett har på böcker är för låg. Samtidigt som den är för hög när man jämför med ehandelns marginaler. En tuff ekvation. Så Hamrelius Bokhandel stängde hösten 2016 och gick till slut i konkurs eftersom vi inte nådde en uppgörelse med fastighetsägaren om hyrorna.

Hyrorna i kommersiella fastigheter i centrala lägen är något av ett pyramidspel just nu (det gäller även en del köpcentrum, ska tilläggas). Under många år har man höjt hyrorna, jämfört med andra och ”tävlat” om de högsta hyrorna eftersom det ger den högsta värderingen på fastigheten. I många fall har fastigheterna sålts vidare till någon annan. När handlarna (alltså inte enbart bokhandlare utan alla butiksägare) klagar på att hyran är för hög när konkurrensen från ehandel snarast kräver sänkta hyror för att kunna sänka priserna så kan fastighetsägaren inte gå dem till mötes. Eftersom en sänkt hyra i lokalerna innebär en sänkt värdering på fastigheten. Och en sänkt värdering på fastigheten innebär att belåningsgraden ökar vilket kan leda till att banken kräver amortering på lån.

Varje bokhandel är unik. De lokala förutsättningarna är olika, men vad som är gemensamt för alla är att det i år har gått 22 år sedan Bokus och Adlibris krossade bokhandelns geografiska monopol. Fram tills nätbokhandlarna slog upp sina lagerportar så räckte det att titta på vilka konkurrenter du hade inom några mils radie och vem som bodde eller rörde sig där för att avgöra om en marknad var tillräcklig. Bokklubbar och annan postorder hade marginell påverkan.

ANNONS

Idag är det en realitet men så sent som för några år sedan fanns det många, även högt upp i kedjorna, som på allvar trodde att bokhandlarna redan gått igenom stålbadet. Att nätbokhandeln tagit sin marknadsandel och nu inte skulle växa mer.

Det var fel.

Så länge böcker är billigare på nätet kommer en stor del av kunderna att handla där. Så den avgörande frågan för fysisk bokhandel är: Hur stor del av kunderna är redo att handla i butik oavsett vad priset är? Det finns många sådana kunder, vi kan alla vara dessa vid vissa tidpunkter. Exempelvis på en tågstation när du ska köpa en bok inför en resa eller i valfri bokhandel när du ska köpa en present.

Men även dessa tillfällen är konkurrensutsatta. Jag tror inte heller att nätbokhandlarna kommer att bli sämre (även om framför allt Adlibris fick otroligt mycket kritik för sena leveranser under julhandeln) utan tvärtom bli ännu bättre på att exempelvis leverera böcker färdiginslagna i presentpapper. Vi måste inse att våra båda nätbokhandlare knappast ligger i framkant när man jämför alla Sveriges ehandlare.

Så vad ska en bokhandel göra? Jag funderar ofta på vad vi gjorde rätt och fel med Hamrelius Bokhandel. Vilket sortiment borde vi ha satsat på och borde man ha flyttat till ett bättre läge? Jag har inget tydligt svar, men jag är helt övertygad om att man måste jobba väldigt mycket utanför butiken idag och samtidigt locka folk till butiken. Lika mycket som att älska böcker måste ägaren/butikschefen älska att göra affärer och sälja.

Jag är alltmer övertygad om att man måste våga välja en nisch. Inte enbart för att SF-bokhandeln kanske är den mest framgångsrika minikedjan i Sverige på senare år. Utan också för att det kommer så många titlar idag att det är svårt att hålla koll på allt och ska du erbjuda personlig service så måste du vara kunnig.

Men utifrån erfarenheten och vetskapen om marginaler, eller påslag, på olika typer av varor så tror jag inte heller att man kan leva på enbart böcker. Det är dessutom idag svårare att leva på kontorsmaterial eftersom det nu finns stora aktörer som konkurrerar även på det sortimentet. Gratulationskort är däremot lönsamt, men ger knappast en enorm omsättning.


ANNONS


Framtidens bokhandel kommer därför att vara tvungna att hitta den här magiska mixen, böcker, andra varor och upplevelser. Pessimisterna säger att bokhandeln följer i skivhandelns spår, alltså är näst intill utrotningshotade eftersom Storytel & Co nu kommer att ta över allt större del av försäljningen för varje år. Optimisterna säger att bokhandeln alltid kommer att leva eftersom det finns något speciellt i objektet boken och samtalet kring den och mötet med författare. Böckerna har den fördelen att de kan ge både kunskap och underhållning.

Det gäller bara att flytta samtalet från den nostalgiska föreställningen om att ”folk kommer alltid att vilja lukta, bläddra och känna på en pappersbok och de är beredda att betala några extra tior för att stötta sin lokala bokhandel” och istället börja ställa sig frågan: Går det att hitta en fungerande affärsmodell för en lokal bokhandel trots att marginalerna inte kan vara högre än för en nätbokhandel?

Jag säger att det går. Men man måste våga tänka utanför hyllan.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …