Crowdfounding ska finansiera Ida Öhnells debutroman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hon beskriver sig som en underdog fast besluten att lyckas. När det som opublicerad författare är svårt att gå det traditionella hållet via ett förlag tänker Ida Öhnell ge ut sina böcker ändå med hjälp av crowdfunding.

Det är nästan tio år sen Ida i dagarna mellan jul och nyår fick idén att skriva boken Trollkarlens arvinge, den första fantasyromanen i en tänkt serie. Tiden har sedan dess gett henne möjligheten att noggrant kunna slipa på berättelsen och mejsla ut karaktärer och miljöer som hon vill ha dem. I sin egenskap av konstvetare med en magister i ämnet och dessutom studier i vikingahistoria har hon en stor kunskap som hon hämtat mycket av sin inspiration till romanen ifrån.


ANNONS


– När jag fick idén till Trollkarlens arvinge gick jag skrivarlinjen på Sörängens Folkhögskola, berättar Ida. Scener och karaktärer kom smygande: Stella och Jacob och deras mystiske far Joso Zenithar. Jag såg den märkliga staden Torshem och den gamla borgen framför mig. Under åren har boken följt med mig, jag har skrivit, haft den i byrålådan och skrivit om.

Men trots att hon fått goda vitsord för sitt manus från några av de större förlagen har ingen nappat tillräckligt mycket för att ge ut det – något Ida tror beror på att en opublicerad författare som skriver för en ännu inte riktigt upparbetad målgrupp är för mycket gambling för dem. Därför bestämde sig Ida för att ge ut boken själv. För ett och ett halvt år sedan hoppade hon på Brewhouse kulturinkubator för egenföretagare i Göteborg.

– Där får jag professionell coachning för att kunna ta mina bokprojekt och illustrationsarbeten framåt, säger Ida.

Det var också genom Brewhouse kulturinkubator hon kom på att hon skulle försöka finansiera allt från tryckkostnader till layout med ett Kickstarterprojekt.

ANNONS

– Det var ett av företagen på Brewhouse som håller på att ta fram en svensk Crowdfunding-plattform kallad Mindora, säger Ida. Samt att ett annat företag lyckades kicka igång sin nya idé, Gbg Soda, genom Kickstarter. Jag har alltså kunnat få mycket hjälp och kunskap av många andra på mitt kontor med massor av kreativa själar.
Trollkarlens arvinge riktar sig till äldre ungdomar och yngre vuxna. Eller egentligen till alla fantasyälskare som Ida säger. Förutom själva skrivandet gör hon också illustrationerna i boken.

– Min dröm har alltid varit att stå för hela berättelsekoncept med både text och bild, säger Ida. Jag håller även på med en bilderbok för barn som heter Allie och draken. Trollkarlens arvinge har få bilder, jag vill inte styra läsarnas visualitet för mycket i en roman.

Målet (40.000 kr) på Kickstarter är nått till ca en fjärdedel med 18 dagar kvar av kampanjtiden. Här hittar du Kickstarter-kampanjen >>

Även på Kickstarter märks förstås skillnaden mellan nya och etabladerade. Jonas Darnell som byggt upp en läsekrets under 30 års tid lyckades nå sitt mål på 100.000 kr efter bara några dagar.

Ida satsar helhjärtat på sin roman och lägger ner alla sina sparpengar på att ro det i hamn. Förutom extraarbetet vissa helger på Borås konstmuseum får författandet all tid.
– Jag drar skeppet själv för berättelsen vill ut, säger Ida. Jag vet att det finns en marknad för den, läsarna måste bara få veta om att den finns. Jag har redan fått väldigt fin respons från de som läst bokens första kapitel på min hemsida. Så på något vis måste det gå! Det är bara att kavla upp ärmarna.

Vill du också få en försmak på Trollkarlens arvinge kan du besöka Idas hemsida för att provläsa.  

Illustration: Ida Öhnell

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …