Marianne Mörck

Gun Iris Marianne Mörck, född 2 september 1949 i Göteborg, är en svensk skådespelare, sångare och regissör.

Marianne Mörck är utbildad vid scenskolan i Göteborg och blev därigenom engagerad i kören på Stora Teatern. Hon sjöng i kören när Scandinavium invigdes 1971 och Birgit Nilsson hade titelrollen i Turandot. 1977 kom Marianne Mörck till Malmö stadsteater där hon har medverkat i ett fyrtiotal uppsättningar i allt från dramatiska talroller till stora operaproduktioner.

Hon har spelat titelrollen i Carmen, Eliza i My Fair Lady, Maja Gräddnos i Pelle Svanslös, Sally Bowles i Cabaret, Madame Thénardier i Les Misérables, Giovanna i Rigoletto och Maria i Sound of Music. Mörck medverkade även som påfågel i Tage Danielssons musikal Animalen 1981 och gjorde rollen som Fina-Kajsa i Kristina från Duvemåla från 1995. 2010 medverkade hon i musikalen Romeo & Julia på Göta Lejon i Stockholm.

På Fredriksdalsteatern i Helsingborg har Mörck spelat i tre föreställningar: 2002 som den hysteriska Agda Lindhagen i Hon jazzade en sommar, 2008 som grevinnan Falkenvråk i Rabalder i Ramlösa och 2012 som en av de två missförstådda gamla systrarna Abby och Martha Brewster i Arsenik och gamla spetsar.

År 2008 medverkade hon i Arlövsrevyn tillsammans med bland andra Kent Nilsson och Lasse Brandeby.

År 2015 stod hon på scenen vid Gunnebo slottsteater i rollen som Donna Lucia d'Alvadorez i Charleys tant mot Claes Malmberg och Jan Malmsjö. Föreställningen fortsatte till Galateatern i Malmö samma år.

Källa: Wikipedia