Annika Lundeberg

Jag började jobba som redaktör på Bonniers Juniorförlag 1989 som senare blev Bonnier Carlsen bokförlag. Och har sedan dess arbetat även som redaktionschef och förläggare. Som redaktör arbetade jag mest med svenska textboksförfattare, som Ulf Nilsson, Cannie Möller, Inger Frimansson, Ulf Stark, Gull Åkerblom. Men 1998 började jag jobba med antologier och har sedan dess gjort 12 Barnkammarböcker och flera andra samlingar. Bland annat sagor med John Bauers bilder och med Elsa Beskows sagoskatt och andra antologier med spökteman eller med pekbilder. Och nu ägnar jag mig mest hela tiden åt antologiarbete.

Antologier är något som jag verkligen tycker är roligt att arbeta med. Det är varierande och en utmaning att alltid få ihop en bra mix. Det innebär mycket eget kreativt arbete samt kontakter med både författare, illustratörer och på senare år även en hel del musikfolk eftersom vi sedan 2004 även gör skivor till Barnkammarböckerna. (Jag är mycket stolt över de guld- och platinaskivor vi har fått och inte minst Grammisen vi fick för Den blå barnkammarskivan.) Antologiarbetet är lite som att lägga pussel. Det gäller att börja på en kant utan att veta hur hela bilden kommer att se ut och ha tron på att det kommer bli en bra helhet till slut.

Min bakgrund innan jag kom till Bonnierförlagen är diverse enskilda kurser på universitetet som litteraturhistoria och barnkultur, samtidigt som jag jobbade på stadsbiblioteket, Barnens bokklubb, Barnens bokhandel och senare på bokförlaget Opal. En varierad bakgrund från branschen som jag fortfarande har stor nytta av.