Bianca Kronlöf

Bianca Alicia Kronlöf, född 30 mars 1985 i Nynäshamn, är en sverigefinsk skådespelare, komiker, manusförfattare och illustratör.

ronlöfs föräldrar kommer från Vasa i Finland; hennes far är finlandssvensk och hennes mor är finska. Bianca Kronlöf växte upp i Nynäshamn och gick teaterlinjen på Stockholms estetiska gymnasium och gick sedan vidare till Teaterhögskolan i Göteborg 2007–2011. Hon har också varit verksam som illustratör för bland annat Sida och BRIS och medverkat med videokonst på Liljevalchs konsthall. Hon har gjort sig känd för sin satiriska humor i gestaltningen av samhälleliga orättvisor, feminism och annat som engagerar henne.

2012 fick hon uppmärksamhet för sina Youtube-videor där hon spelar den manliga rollfiguren Snubben, som belyser ämnen som rasism och sexism. Under sina studieår i Göteborg bildade Kronlöf tillsammans med klasskamraterna Nina Haber och Elin Söderquist den feministiska teatergruppen Gruppen. Hon har varit verksam på Stockholms Stadsteater, Dramaten och Orionteatern i Stockholm samt på Stora Teatern i Göteborg. 2013 var hon resande reporter för Musikhjälpen i Sveriges Radio. Hon skriver och producerar gärna sina egna produktioner. Våren 2014 hade humorserien Full patte premiär på SVT Flow, skapad av Kronlöf och hennes syster Tiffany Kronlöf som även spelar huvudrollerna.

2014–2015 var hon aktuell i en av huvudrollerna i två norska långfilmer: Ronnie Sandahls Svenskjävel och Mariken Halles Världen väntar, denna tillsammans med övriga i Gruppen.Med filmen Svenskjävel fick hon priset Årets nykomling på Guldbaggegalan 2016.

Källa: Wikipedia