Rose-Marie Sjöberg

Jag lämnade arbetslivet som lärare lite tidigare för att få tid att skriva. Efter kurser i litteraturvetenskap och skrivarkurs var jag mogen att skriva en roman. Och debuten kom 2011 med Man går inte ifrån man och barn som blev en uppföljning 2013, Du såg mig. Två självbiografiska böcker. Därefter diktsamlingen Utan sol ingen skugga 2014 och den senaste boken Efter herrarnas behag 2016. Det historiska perspektivet genomsyrar mina romaner och är både dokumentära och fiktiva. Framförallt har mitt intresse för historia vuxit än mer sedan jag börjat släktforska.

Efter herrarnas behag bygger på personer som levde under en turbulent tid i Sveriges historia. Det är mina och en stor del av svenska folkets förfäder och deras tillvaro under maktens piska som skildras. För mig en angelägen tid att minnas och att återberätta. Kanske beroende på min egen bakgrund som arbetarbarn, uppvuxen i en liten by belägen där Dalälven slingrar norrut och mynnar ut i havet. Ett samhälle där pojkar var mer betydelsefulla än flickor. Där flickor skulle bli hemmafruar och förberedas för detta genom att skolas i hushållsgöromål.

För övrigt försöker jag att följa samhällsdebatten i min blogg. Inte bara samhällsfrågor ventileras. Dikter, kåserier, reseskildringar och annat av intresse publiceras.

Författarens hemsida: http://rosemarie-sj.blogspot.se/