Maria Richardsson

Maria Richardsson arbetar som måltidsbiträde och textförfattare och skriver just nu på en uppföljare till sin debutbok Den blomstertid nu kommer.

Maria Richardsson är född 1971, och Den blomstertid nu kommer är hennes debutbok.
Även om bokens målgrupp främst är unga vuxna, så lämpar den sig mycket bra även för de som är betydligt äldre än så. Boken utspelar sig på 80-talet, men är inte en sedvanlig nostalgisk tillbakablick. Allt var inte bättre förr. Det är bitvis en svidande kritik mot en oförstående vuxenvärld som valde att blunda och sopa under mattan. Samtidigt är boken en kärleksförklaring till det som en gång var och ett försök att försonas med detta. Boken är ingen självbiografi, men mycket av det som tas upp i boken har hänt på riktigt.
De fyra karaktärerna i boken har alla olika problem som de brottas med, och när boken börjar har de inte mycket gemensamt förutom att de bor i samma stad och tre av dem går i samma klass. Handlingen utspelar sig under deras sista år på högstadiet. Linda hatar sin tillvaro och den position i klassen hon blivit tilldelad i det osynliga hierarkisystem som råder. Hon vågar inte vara samma person utåt som hon egentligen är inuti. Anna är mobbad och hon känner att hon nått sin gräns, nu orkar hon inte längre. Sofi är skolans populäraste tjej och verkar inte ha några problem alls. Sussi är ett år äldre och har slutat skolan. Hon bor med sin alkoholiserade mamma och lever i en destruktiv tillvaro där hon låter män tafsa på henne för att få pengar till sprit och cigaretter. De fyra karaktärernas vägar korsas på olika sätt och plötsligt händer saker som rubbar tillvaron för de alla.

Maria som också arbetar som måltidsbiträde och textförfattare skriver på en uppföljare till Den blomstertid nu kommer. Hon planerar också en serie barnböcker.
Just nu läser hon Skrivarlinjen (heltid, distans) på Skrivarakademin i Stockholm. Hon har också en författarblogg.
Marias största intresse har alltid varit att skriva, och hon skriver av hur många anledningar som helst. För att hon mår bra av att skriva, för att det ar fantastiskt att kunna fly sin tillvaro och gå in i någon annans värld, för att hon har något hon vill förmedla, för att det fungerar alldeles fantastiskt som terapi och för att det skapar spänning i tillvaron och utvecklar henne som människa.
Hon gillar synthpop från 80-talet och är svag för bruncher och glitter. Maria är gift, har två barn och bor i Skövde där hon också är uppväxt.