Anna Ardin

Anna Ardin, född 1979, är en svensk diakon och författare.

Ardin har tidigare arbetat som pressekreterare för Broderskapsrörelsen (numera Socialdemokrater för tro och solidaritet). Hon ordinerades som diakon för Equmeniakyrkan i juni 2019, och är (2021) doktorand vid Centrum för civilsamhällsforskning på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Hon gav 2019 ut boken Politisk och profetisk diakoni, där hon uttryckt att hon vill se en kyrka som står på de förtrycktas sida, påtalar systemfel och slåss för nödvändiga förändringar.

Hon var en av två kvinnor som polisanmälde Wikileaks grundare Julian Assange 2010 för sexuella övergrepp. Det ledde till att Assange sökte politisk asyl hos Ecuador för att han var rädd att utlämnas till USA om han häktades i Sverige. Anna Ardin utsattes för hot och anklagelser om att gå CIA:s ärenden. Bland annat bodde hon en tid i Barcelona under annat namn. Hon gav aldrig några kommentarer om händelserna för att inte störa utredningen.

Efter att brottet preskriberades 2020 kom hon 2021 ut med boken I skuggan av Assange: Mitt vittnesmål. I sin blogg uttrycker hon en förhoppning om att med boken kunna förändra attityder till sexuella övergrepp, påtvingade graviditeter, våld och förnekande av rättigheter för kvinnor, transpersoner och icke-binära. Aftonbladets Lina Stenberg skriver att "boken imponerar" och att den problematiserar samhällets förlegade syn på sexualbrott, där tanken finns att kvinnan måste ha ett mått av skuld vid dessa brott.

Källa: Wikipeida