Mats Myrstener

Litteraturvetare, journalist, bibliotekarie. Forskar om folkbibliotekens och folkbildningens historia. Bosatt i Stockholm.

Jag föddes 1954 i Bollnäs och växte upp i Umeå där jag tog examen från Östra gymnasiet 1976. Jag studerade på universiteten i Umeå, Stockholm och Uppsala, statskunskap, historia, film och litteraturvetenskap, inkl. ett år på Poppius journalistskola, samt 1982-83 på Bibliotekshögskolan i Borås. Efter en lång inkubationstid med bl.a. flera vikariat som journalist i Norrland började jag arbeta som bibliotekarie 1983, med ett första vikariat i Gävle.

De senaste tjugo åren har jag arbetat som bibliotekarie på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm och Flemingsberg, samt som kulturskribent. Jag har skrivit flera böcker bl.a. om Stockholms stadsbibliotek, om bibliotekspionjären Valfrid Palmgren, och om Prins Eugen som folkbildare. Jag är redaktör för Årsbok om folkbildning.

Jag är föreningsaktiv, bl.a. i föreningen Bibliotek i samhälle, och har gett ut två novellsamlingar på eget förlag, Arbetslösa noveller, 1984, och Resa till och från en ö, 17 noveller och korta berättelser, 2013. Jag är sedan 1982 gift med Annsofi Lindberg, bibliotekarie och lärare i informationssökning på Södertörns högskola, och har döttrarna Märta, Aina, och Pella. Flemingsberg 2017-05-30/ Mats Erik Myrstener