Anne-Marie Berglund

Författaren och poeten Anne-Marie Berglund (1952-2020) föddes i Finland. Hennes föräldrar var finlandssvenska och familjen flyttade till Sverige när hon var fyra år. Hon växte upp i Bergslagen och i Norrtälje. Efter att ha spenderat cirka två år i Frankrike - där hon började skrivandet och där många av hennes texter utspelas - utbildade hon sig till gymnastikdirektör och sjukgymnast.

När hon debuterade 1977 väckte hon genast uppmärksamhet med sin självutlämnande stil och sin högt uppdrivna erotiska livskänsla. I diktsamlingar, prosaberättelser och radiopjäser har hon givit röst åt ensamma rastlösa kvinnor, på en gång utsatta och suveränt fria. Anne-Marie Berglund har tilldelats ett flertal litteraturpriser och stipendier. För diktsamlingen Jag vill stå träd nu (2000) fick hon Svenska Dagbladets Litteraturpris.

Anne-Marie Berglund medverkade också i tidskrifter som Bang, Ordfront och Karavan och var dessutom regelbunden medarbetare i Expressen. Hon skrev även radiodramatik, illustrerade själv några av sina böcker med teckningar och fotografier och ställde ut egna bilder på galleri.