Tidskriften Mana 2-3(2020) EU och migration

Tidskriften Mana 2-3(2020) EU och migration
Serie Tidskriften Mana
Författare
Medverkande
Förlag Föreningen tidskriften Mana
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatBF
SpråkSvenska
Antal sidor60
Vikt228 gr
Utgiven2020-11-12
SABO(p)
ISBN 9789198585520
I det här temat vänder vi blicken mot EU, och zoomar in några aspekter av den gränspolitik som formar unionen. Vi vill belysa hur systemen för gränspolitik och gränskontroll är uppbyggda. Hur allt fler regelverk och system – teknologiska, juridiska, militära och ekonomiska – kopplas samman och samspelar. Men vi vill också dröja kvar vid de där sakerna som ofta sägs, men som ändå behöver upprepas. Om våldet och rasismen i migrationskontrollens alla delar, även dem som förefaller vardagliga, som business as usual.

Temat innehåller ett reportage om utvecklingen av teknologiska kontrollmekanismer i EU. Vi får även en inblick i verkligheten i den spanska enklaven i Marocko, Melilla. I två texter granskas visumpolitiken i Europa och Sverige. Vi får även två exempel från Italien om att bygga alternativ till repression och exploatering, på formell och informell nivå. Och vi får även ta del av ett brandtal mot likgiltigheten som asylrättsrörelsen möter från resten av samhället.

Utanför temat finns bland annat ett bildreportage om miljöförstöringen i Chile och två aktivisters flykt till Sverige. Vi kan även läsa om den palestinske revolutionären och författaren Ghassan Kanafani. Vi hittar även ett reportage om ekonomisk och sexuell exploatering i hindunationalismens Nepal, och mycket, mycket mer.