Evig önskan

Evig önskan
Författare
Förlag Kikkuli förlag AB
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor389
Vikt610 gr
Utgiven2021-08-10
ISBN 9789188933584
Ibland kommer de bara. Dagarna! De som förändrar allt. De som delar livet till ett före och ett efter. Första gången det händer är när Katjas mamma och pappa skiljer sig och hans nya kvinna Jenny kort därefter flyttar in hos pappa med sina båda ungar. Andra gången det händer är när mamma berättar att hon har ALS och ska dö. Det finns ingen återvändo.

Katja börjar hata allt. Hon hatar att hennes hund Chippen inte längre kan bo kvar hemma på grund av infektionsrisken hos mamma och hon hatar alla lärare som inte förstår. Hon hatar blyga Ami och Sherin och förstås Luna! Men mest av allt hatar hon att mamma ska dö - och att hon har blivit en mobbare.

Evig önskan är den fristående uppföljaren till "Vingklippt längtan".

Sagt om "Vingklippt längtan":
Jag blir tagen och berörd. Det är ärligt, känslosamt och med ett starkt innehåll om mobbning och om att ha kraften att återta rätten till att få lov att finnas till.
Agneta Norrgård

En viktig och hoppingivande bok som bör läsas av elever och vuxna.
MadameSara

En fin ungdomsbok som jag rekommenderar!
Barnbokstips

Recension:
Sara Salanders ”Evig önskan” griper tag och ger tid åt reflektion

I år kommer Sara Salander ut med "Evig önskan" som är uppföljaren till "Vingklippt längtan" (2019). I denna fortsättning följer vi inte längre Lunas tuffa vardag, utan hennes mobbare Katjas. Då det alltid finns två sidor av ett mynt, får vi nu läsa Katjas berättelse, om hur hon hanterar sin ilska och sorg gentemot andra, när det visar sig att hennes mamma har ALS. Katjas enda önskan är att hennes mamma ska bli frisk igen. Men då det inte finns något botemedel mot sjukdomen, tar Katja ut sin oönskade frustration på Luna och trots att hon inte vill mobba, så känns det så mycket bättre än att gå runt och fundera på när sin mamma ska dö.

Detta verk berör sjukdom och hur man hanterar sorg, men också lusten till livet. För er som fängslades av boken "I taket lyser stjärnorna" av Johanna Thydell (2010), är detta en bok för er. Salander lyckas fånga det ungdomliga språket i både klipskhet och ärlighet, vilket ger verket karaktär. Boken närmar sig viktiga ämnen och livets olika skeden på ett verklighetstroget vis, genom att inte överdriva händelser i berättelsen som man annars kanske hade förväntat sig av en fiktiv roman. Men den jobbiga verkligheten som skildras av Salander, griper tag och berör. Den ger läsaren en tankeställare om hur livet faktiskt kan se ut. Jag skulle rekommendera detta verk inte endast till ungdomar, utan också till vuxna som kan lära sig hur en ung människa hanterar och bearbetar sorg. Författaren lyckas belysa vikten av vad en utsträckt hand kan göra för en människa och att sorg kan spegla sig på olika sätt.
Av: Simone Jensen