Kjell Westling & musiken

Kjell Westling & musiken
Medverkande
Förlag Gidlunds förlag
GenreMusik och dans
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor221
Vikt602 gr
Utgiven2021-09-17
SABIjz Westling, Kjell
ISBN 9789178444502

Vem var Kjell Westling? Han var musik, han var en orkester, en gudabenådad multiinstrumentalist som spelade alla instrument utom harpa. En kollektivistisk ensamvarg. En helklassiker, pedant och instrumentsamlare. En genreöverskridande kompositör. Han spelade fiol lika bra som Hjort Anders. Han lärde sig noter på 40-talet, spelade etyder på 50-talet och New Orleans-jazz på 60-talet. Han var en beundrad doldis som lyfte den progressiva musikrörelsen på 70-talet. En experimentell jazzmusiker på 80-talet. Genial film- och teatermusiker på 90-talet. En sångformgivare och arrangör alla ville arbeta tillsammans med på 00-talet. Och inte minst en älskad make och fyrbarnspappa. I Kjell Westling & Musiken skriver hans fru och vänner om hans liv, humor och värme. Hans medmusikanter, regissörer och musikforskare om hans musicerande och verk.

Medverkande i boken: Bengt Berger, Tore Berger, Jonas Forssell, Carl Johan De Geer, Erika Hallhagen, Judith Hollander, Thore Härdelin (d.y.), Anders Inge, Fred Lane, Thomas Lindblad, Thomas Lundqvist, Ann-Marie Nilsson, Suzanne Osten, Torkel Rasmusson, Claes Ringqvist, Anders Rosén, Marie Selander, Peter Sjöblom, Anita Sjöblom-Westling och Urban Yman.

Ylva Mårtens är frilansjournalist och författare. Hon arbetade i drygt 40 år med radiodokumentärer och kultur- och samhällsprogram på Sveriges Radio. Hon var tidigare lektor för radioproduktion och forskare vid Stockholms konstnärliga högskola. Ylva är flerfaldigt prisbelönt för sina radioprogram.

"Antologins olika bidrag formar sig till en strålande exposé, inte bara över ett svårfångat och älskvärt universalgeni. Kjell Westling blir ett prisma genom vilket ett svenskt kulturliv bryts och återges i klara färger. Jag är imponerad av den starka berättarglädjen i de olika bidragen. Som märkligt nog inte upprepar sig utan kompletterar varandra och som dessutom bjuder på sköna tidsbilder och anekdoter samt hög kändisfaktor." (Camilla Lundberg, musikskribent)