Kartornas historia

Kartornas historia
Författare
Medverkande
Förlag Lind & Co
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor351
Vikt920 gr
Utgiven2018-12-28
SABNy:k
ISBN 9789177797050
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Vad är en karta? Hur har människor föreställt sig världen genom historien och vad säger kartorna om oss själva?

Thomas Reinertsen Berg tar oss med på en resa från stenåldersmänniskornas mystiska symboler fram till GPS och Google Earth i en underhållande och rikt illustrerad berättelse om vetenskap och världsbilder, konst och teknologi, makt och ambitioner, praktiska behov och drömmar om det främmande.
Vi får möta visionära geografer, heroiska upptäcktsresanden och karthistoriens okända hjältar. Utvecklingen i Norden - under lång tid en vit fläck på kartorna - löper som en röd tråd genom boken.  

Kartornas historia vann Bragepriset 2017 och har översatts till ett tiotal språk.  

THOMAS REINERTSEN BERG (f. 1971) är journalist och författare. Han har tidigare skrivit för Morgenbladet, Klassekampen och Dagsavisen. I många år har Berg varit mer än genomsnittligt intresserad av kartor, och bestämde sig för att skriva den bok om karthistoria han själv ville läsa.  

Skriven på ett lättfattligt språk, koncist och nyktert, i stort sett utan att detta sker på bekostnad av färgrika detaljer och observationer. [ ] Boken är grundlig, originell, välskriven och, ja, rätt och slätt vacker.
Aftenposten  

Den här detaljerade boken är en fröjd att läsa. Den gör komplicerade saker lätta att förstå.
Dagbladet  

Systematisk, välskriven, rolig och lärorik. Boken är osedvanligt vackert illustrerad, med kartor som visar olika sätt att se på världen [ ] En utsökt och säregen sakprosabok.
Ur motiveringen till Bragepriset