Små industrier

Små industrier
Serie Hundra år i Göteborg
Författare
Medverkande
Förlag Carlsson
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor280
Vikt970 gr
Utgiven2019-10-01
SABP.05-cz Göteborg
ISBN 9789173319744
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

 

Hundra år i Göteborg

Kassaskåp, margarin, gitarrer och takgökar, pilsner och sockerdricka, tapeter och damkappor, Häxans putsmedel och remmar, eleganta spanjoletter och virknålar liksom blänkande nysilver är exempel på produkter som tillverkades av påhittiga små industrier i Göteborg under hundra år. I denna volym skildras tio sådana industriers historia. Hur tillkom de, var låg de rent geografiskt i den expanderande staden, vad var det för uppfinningar som resulterade i varor? Och hur såg lokalerna ut, arbetsmiljön, vilka människor tjänade där sitt bröd? Kvinnor och män? Hade de ett liv även utanför fabrikerna?

Tusentals människor hade där sin försörjning. I ledningen stod entreprenörer och entusiaster. Nu har de i stort sett förvandlats till historia: de är nedlagda, försvunna, har köpts upp och ingått i större industrier. Ett fåtal produkter lever dock kvar. I insiktsfulla texter och i ett fantastiskt bildmaterial får läsaren en inblick i tiden då det begav sig.

Skribenter är Wanda Klintberg, docent vid Chalmers, tidigare förvaltningschef vid Malmö högskola och författare Gudrun Nyberg är professor emerita i medicin, författare till en rad kulturhistoriska böcker samt huvudredaktör för och idégivare till serien Hundra år i Göteborg , Johannes Daun, fil.dr. och historiker bidrar med en fristående bakgrundsteckning till stadens industrier.

----------

"Boken tecknar enkla men läsvärda företagsporträtt om idérik företagsamhet och industriella arbetsförhållanden. Sammantaget målar den en bild av ett Göteborg som fanns för inte länge sedan men nu är borta." Anders Houltz, Svenska Dagbladet