Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, social rättvisa, mänskliga rättigheter

Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, social rättvisa, mänskliga rättigheter
Författare
Förlag Hjalmarson & Högberg
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor391
Vikt760 gr
Utgiven2008-05-15
SABNoea
ISBN 9789172240674
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Kinas återkomst som ekonomisk och politisk stormakt är kanske den största förändringen i vår tid. På några få decennier har Kina blivit en av världens största ekonomier och gått om USA som exportnation. 2007 tillverkade man fler bilar än Japan, över en halv miljard mobiltelefoner och satsade stort på forskning. Hur har denna omvandling varit möjlig och vart är Kina på väg?

Dagens Kina är på många sätt radikalt olikt Maos. Individens privata sfär är mycket större och i början av 2008 fanns 230 miljoner IT-användare och 40 miljoner bloggar. Mycket är sig samtidigt likt och landet är fortfarande en enpartistat ledd av ett kommunistiskt parti. Hur går det ihop? Vad händer politiskt i Kina?

Inkomstnivån är mycket högre än i Maos Kina, men dagens Kina är också ett samhälle med djupa ekonomiska klyftor och det finns stora spänningar i samhället. Under ett år äger över 80 000 s.k. "massincidenter" av olika slag rum. Människor protesterar mot orättvisor och maktmissbruk. Allt ofta är deras protester rättsbaserade.

Allt fler av vår tids stora frågor, som klimatfrågan, kan bara lösas med Kinas medverkan. Kommer morgondagens Kina, som kan visa sig vara en supermakt under auktoritärt styre, att ta sitt internationella ansvar? Hur mycket beror det på oss och på vad vi gör för att engagera Kina? Hur länga kan enpartistaten bestå?

BÖRJE LJUNGGREN är en av Sveriges främsta Asienkännare och är ambassadör på UD:s Asienenhet. Under åren 2002-2006 var Börje Sveriges ambassadör i Kina och tio år tidigare i Vietnam. Han har varit chef för både Sidas och UD:s Asienenheter och doktorerat på en avhandling om reformprocessen i Indokina.

______________________________

Äntligen!
En bred och innehållsrik analys av Kinas utveckling under de senaste trettio åren, skriven av en av Sveriges mest erfarna u-landsforskare och diplomater, en bok full av insikter men också med frågor inför alla de stora utmaningar som väntar Kina framöver - nationellt såväl som internationellt. En grundbok för alla Kinaintresserade.

Cecilia Lindqvist, svensk sinolog, författare och fotograf

-Börje Ljunggren har skrivit den i särklass mest innehållsrika, intressanta och insiktsfulla analysen av Kina som finns tillgänglig på svenska. Hans bok är inte bara oundgänglig för alla som vill lära sig något om dagens Kina eller som vill besöka landet - den borde också vara obligatorisk läsning för alla svenska beslutsfattare och opinionsbildare.
Klas Eklund, Senior Economist på SEB samt ledamot av EU-kommissionens Grupp för ekonomisk-politisk analys

-Kina måste engageras, inte isoleras - det är Börje Ljunggrens huvudtes. Han bygger under med historiska och aktuella fakta, välinformerade analyser och personliga ögonblicksbilder. Samtidigt kritiserar han kränkningarna av mänskliga rättigheter skarpt. Boken är viktig för alla som söker kunskap och ärliga svar om den framväxande stormakten.
Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter