Humorbefrielse humor som haha-upplevelse, aha-upplevelse och som aah-upplevelse

Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Alla uppskattar humor, ingen vet vad det är. Ändå skrattar vi så ofta – och så gärna. Hur kommer det sig? Lasse Eriksson har alltid fascinerats av humorns väsen och har här uppdragit åt några av sina vänner att skriva om sin syn på humor. Bidrag från Carina Burman, Tore Frängsmyr, Owe Wikström, m.fl

Läs mer
Alla uppskattar humor, ingen vet exakt vad det är. Alla tycker om att skratta, ingen kan säga vad vi egentligen skrattar åt. Ändå skrattar vi så ofta och så gärna!
Artisten, författaren och den idéhistoriskt inriktade ståupparen Lasse Eriksson har alltid fascinerats av humorns väsen. Inte bara av humor som haha-upplevelse, utan också som aha-upplevelse och som aah-upplevelse. Han har nu uppdragit åt några av sina vänner att skriva om sin syn på saken. Vad är humor för juristen, forskaren, läkaren, konstnären? Vilka skratt minns de? Vilken plats har humorn i deras liv?
Medverkande författarna är: Iwa Boman, Carina Burman, Anders Frigell, Tore Frängsmyr, Kerstin Hulter Åsberg, Göran B Nilsson, Pelle Sandstrak, Jacke Sjödin, Töres Theorell, Owe Wikström, Stina Wollter, Christer Åsberg, Lasse Eriksson.

Om författarna
Christer Åsberg är teologie hedersdoktor och har professors namn. Han var bibelkommissionens huvudsekreterare 1973–2000 och därefter verksam vid Svenska Bibelsällskapet fram till 2007. Christer har skrivit och redigerat böcker och uppsatser om bland annat bibelöversättning, retorik, Uppsala Stadsteater och Orphei Drängar. Han har skrivit dagsvers i Upsala Nya Tidning och Dagens Nyheter och tilldelades Alf Henrikson-stipendiet 2000.
Anders Frigell är verksam som affärsjurist vid advokatfirman Lindahl i Uppsala. Sedan ungdomsåren har han ägnat kriminalhistoria ett stort intresse. Den psykologiska gåtan bakom den unge studenten Fredrik von Sydows uppmärksammande mord har inspirerat författaren till en ingående undersökning om orsaken till brotten. Han har kommit fram till att skeendet var ett annat än det som böcker och tidningar hittills beskrivit.
Lasse Eriksson har slagits mot vardagen hela sitt liv. Vardagen har hittills alltid vunnit och därför söker han sitt uttryck för att ta sig därifrån.
Lasse Eriksson är känd för den breda publiken bland annat för sin medverkan i TV-programmet Snacka om nyheter och radions Telespånarna. Han har skrivit musik, dramatik och böcker, och är dessutom bildkonstnär, ståuppkomiker, ekonomhistoriker och artist. I mitten av sextiotalet blev Lasse nordkalottmästare i höjdhopp, sedan dess har han fått flera andra utmärkelser och medaljer, bland annat Piteås guldmedalj nummer 11 och Owe Törnqvist-stipendiet.
Iwa Boman är skådespelerska på Stockholms Stadsteater där hon tillhör den fasta ensemblen sedan många år. Under 1995–1996 var hon konstnärlig ledare för Klara Soppteater. Iwa skriver även eget material, ofta på beställning, och har på repertoaren den egna föreställningen ”Hörs det vad jag säger?”, om jämställdhet, kvinnligt/manligt och relationer.
Carina Burman är författare och litteraturforskare. Hon har skrivit sju romaner och ungefär lika många fackböcker. Bland hennes böcker märks K.J. En biografi över Klara Johanson (2007) och Hästen från Porten (2008).
Tore Frängsmyr är professor i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet sedan 1982 och Hans Rausing-professor emeritus i vetenskapshistoria. Han har i en rad böcker ägnat sig åt bland annat 1700-talet och upplysningen samt åt geologins historia. Sedan 1984 är han ledamot i Vetenskapsakademien och sedan 1997 i Vitterhetsakademien.
Kerstin Hulter Åsberg är överläkare på Lasarettet i Enköping, docent i internmedicin, ordförande för landstingets läkemedelskommitté och adjungerad universitetslektor i medicinens historia vid medicinska och farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet.
Göran B Nilsson är professor emeritus inom Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet. Hans huvudverk som historiker är en biografi över A O Wallenberg i tre delar, sammanfattad till en enda i Grundaren (2 uppl. 2006). Enligt Nationalencyklopedin, där han författat artikeln om humor, är hans essäer och historieteoretiska arbeten högt skattade. Göran sysselsätter sig för närvarande med att kasta nytt ljus över Yngre Västgötalagen.
Pelle Sandstrak har bland annat arbetat som begravningsentreprenör och ståuppkomiker. Han har skrivit boken Mr Tourette och jag och reser idag världen runt med föredragsföreställningen med samma namn. Han skriver även dramatik och gav 1996 ut kortprosasamlingen Nu är nog det värsta över. Pelle är ursprungligen från Nordnorge men bor numera i Skåne och Stockholm.
Jacke Sjödin är diversearbetare i underhållningsbranschen. Han kåserar som en vansinnig i radio och tidningar, spelar teater, regisserar, skriver manus och är ibland ute på små underhållningsuppdrag i förenings- och näringslivet. Jacke är född och uppvuxen i Sollefteå, men bor i Uppsala sedan 19 år tillbaka.
Töres Theorell är läkare och arbetade de första åren efter läkarlegitimationen, 1967–1978, som invärtesmedicinare på Serafimerlasarettet i Stockholm. Därefter har han varit socialmedicinare och allmänläkare. Sedan 1980 har han sysslat med stressforskning och bland annat varit chef för Institutet för Psykosocial Medicin under åren 1995–2006. Livshändelser har varit ett viktigt tema i forskningen liksom stress i arbetet.
Owe Wikström är sedan 1984 professor i religionspsykologi vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet. Han är även författare, präst och psykoterapeut. Owe har skrivit flera böcker inom ämnesområdet psykologi, livsåskådning, kultur, musik och litteratur. Boken Långsamhetens lov blev en bästsäljare när den kom ut 2001 och är översatt till sex språk.
Stina Wollter är konstnär boende i Uppsala och med ateljé på Ekeby bruk. Hon arbetar även som radiopratare, föredragshållare och pedagog. ”Kan bli kär i både människor och konst, skrattar lätt, gråter lätt. Det är skönt eftersom så mycket annat är så tungt.”