Dansk nätbokhandel lanserar egen prenumerationstjänst – till Sverige i år

Danska nätbokhandeln Tales.dk planerar både lansering av en egen streamingtjänst och expansion till den svenska marknaden. Bild: Skärmdump.

Den danska nätbokhandeln Tales.dk räds inte alla stora konkurrenter. I maj lanserar de en egen prenumerationstjänst. Dessutom ska de in i flera länder – först i tur ligger Sverige med både fysiska och digitala böcker.

– Vi börjar skapa en streamingtjänst för ljudböcker och e-böcker. Vi kommer att bygga in några saker i tjänsten som borde göra oss unika jämfört med andra tjänster på marknaden, men vilka de är kan jag inte gå in på ännu. Och sedan vill vi gärna lansera Tales i andra länder. Vi är nu i Danmark och England, och vi kommer också att lansera i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. I första omgången i år ligger Sverige först. Och i dessa länder kommer det att vara både försäljning av fysiska böcker och streamingtjänster som vi arbetar med, säger Rasmus Vittrup Halvor, VD för Tales.dk, till Mediawatch.

Nätbokhandeln Tales.dk är okända i Sverige än så länge. Men på den danska marknaden har de funnits under namnet Bogreolen.dk (ej att förväxla med eReolen som sköter eboksutlåningen i Danmark, men reolen betyder hylla).

Konkurrensen på den danska marknaden för prenumerationstjänster är brutal, vilket vi tidigare rapporterat om. Förutom Mofibo (Storytel) finns de svenska tjänsterna Bookbeat och Nextory, Saxo och Chapter. Även Bookmate.

Tales.dk har tagit in 4,5 miljoner DKK (motsvarande 6,1 Mkr) från investerare. Den danska tjänsten ska lanseras redan i maj med målet att nå 20 000 abonnenter före årsskiftet. Det är en slimmad organisation som fördubblade antalet anställda efter att ha tagit in nytt kapital – från fyra till åtta personer.

Till Mediawatch säger Rasmus Vittrup Halvor att dessa pengar ska räcka för lansering av streamingtjänsten och expansion till andra marknader. Och att de inte söker mer pengar just nu.

Spännande satsning som står i stark kontrast till Storytel (som tog in över en miljard kronor i nytt kapital) och Nextory (som tog in 165 Mkr i höstas).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.