Thomas Schnoor, VD på Tales.se som lanserar sin nätbokhandel i Sverige den 1 september 2021. Foto: Pressbild.

Nätbokhandeln Tales lanseras i Sverige imorgon – lovar billigare böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Imorgon får Sverige en ny nätbokhandel då danska Tales öppnar den svenska sajten. De utlovar lägre priser på både böcker och frakt. Dessutom ska de konkurrera med bättre kundtjänst.

– Vi har värderat att priserna och sättet man handlar böcker på behöver konkurrens. Det vill vi skapa genom att erbjuda marknadens billigaste böcker tillsammans med den billigaste och snabbaste leveransen. Vi har en kundservice som är oerhört effektiv och där kunden alltid kan komma i kontakt med någon hos vår svenska kundtjänst. Våra medarbetare är extremt duktiga och de flesta har lång erfarenhet inom e-handel, säger Thomas Schnoor, VD för Tales.se och tidigare nordisk VD för ehandelsjätten Zalando.


ANNONS


Imorgon den 1 september lanseras nätbokhandeln Tales.se i Sverige med tillgång till över 12 miljoner böcker tillsammans med ”tio års erfarenhet i grannlandet Danmark”, enligt ett pressmeddelande. Företaget är en av Danmarks största återförsäljare av böcker online och finns sedan ett år tillbaka i Storbritannien.

– I grund och botten vill vi utveckla bokmarknaden på samma sätt som vi på Zalando har utvecklat klädmarknaden. Det betyder att Tales.se också har byggts upp som en datadriven organisation vilket möjliggör att man kan möta kundens behov på ett annat sätt än vad man kunde tidigare, med hjälp av olika algoritmer. Därför har vi värderat att vi har en potential till att växa, säger Thomas Schnoor.

Efter lanseringen i Sverige väntar en etablering på den norska marknaden i november.

Hur har ni löst den svenska logistiken, skickar ni från Danmark eller har ni en logistikpartner här? 
– På den svenska marknaden jobbar vi med fyra olika logistikpartners som kan leverera bra, effektiv och kostnadseffektiv frakt, säger Thomas Schnoor till Boktugg.

ANNONS

Tales.se satsar därmed inte på eget lager utan kommer istället att jobba med alla de stora distributörerna. En annan strategi än Bokus och Adlibris således.

Mellan raderna antyder ni ju att Bokus och Adlibris har slutat pressa priserna på böcker i Sverige och att de snarare ökat sina marginaler de senaste åren? 
Vi antyder ingenting, men har märkt att en bok är dyrare i Sverige jämfört med Danmark. Därför tänker vi att Sverige är en bra marknad att gå in på med vår affärsmodell. Vi har bra avtal med våra leverantörer så att vi kan leverera billigare böcker och billigare frakt till svenskarna. 

Finns det utrymme för fler aktörer i Sverige som redan har både Bokus och Adlibris och numera dessutom Amazon och norska Bookis och en handfull små nätbokhandlar?
– Det beror ju på vilken affärsmodell du opererar med och hur mycket pengar du är villig att investera, men ja, vi är säkra på att det finns plats för Tales.se i Sverige. Det blir jättespännande att bjuda in våra svenska grannar i Tales-familjen, vi hoppas att ni ger oss ett gott mottagande, säger Thomas Schnoor. 

Så vilka möjligheter har då danska Tales? Det återstår att se. Amazon har snart ett år efter sin svenska lansering fortfarande inte fått upp farten på sin bokförsäljning och saknar fortfarande mängder av titlar från mindre förlag. Där är förstås inte böcker huvudfokus, de har miljoner andra titlar och bygger för varje dag ett kundregister av människor som nästa gång kan handla även en bok.

En annan fråga är förstås hur Bokus och Adlibris kommer att svara på konkurrensen från en aktör som uttalat tänker erbjuda lägre priser.

Kommer vi att få se ett priskrig på pappersböcker och eböcker/ljudböcker för download i Sverige lagom till julhandeln?

Vi berättade tidigare i år att Tales.dk planerade en egen streamingtjänst som skulle lanseras i maj. Den är inte igång ännu. Men även den ska lanseras imorgon, den 1 september – i Danmark. Tanken är att exportera även denna tjänst till andra länder, kanske Sverige …

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.