Isabella Hammad: “Alla palestinska kulturuttryck ses som hotfulla”

Den brittisk-palestinska författaren Isabella Hammad beskriver det senaste året som "förödande". Foto: Jessica Gow / TT.

Isabella Hammad skildrar palestinskt motstånd i en roman om “Hamlet” på Västbanken – en pjäs som förbjöds av den israeliska armén i ett fångläger med palestinier, berättar hon.
– Den sågs som en farlig text.

Någonting är ruttet i staten Danmark – likaså i landet där de själva befinner sig. Det är utgångspunkten för den palestinska teaterensemblen i Isabella Hammads roman “Vålnaden in” – en titel som låter som en scenanvisning.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Jag ville skriva om teater, säger den brittisk-palestinska författaren.

Som tonåring hade hon en stark upplevelse av dokumentären “Arna’s children”, om Arna Mer-Khamis, israelisk judinna gift med en palestinier, som startade en teaterskola för barn i det palestinska flyktinglägret Jenin på Västbanken.

– Det var barn som sedan slogs i intifadan, säger Hammad och syftar på det andra palestinska upproret.

– Det är en väldigt intressant film som går emot idén att teater skulle vara terapeutisk för att tysta någons ilska, i själva verket är den en del av motståndet.

Lokaler förstördes

Filmaren, Arna Mer-Khamis son, startade sedan The Freedom Theatre vars svenska vänförening rapporterade att teaterns lokaler i Jenin till stora delar förstördes av israelisk militär för drygt ett år sedan.

– Alla palestinska kulturuttryck ses som hotfulla, säger Hammad för vilken Israel är “nybyggarstaten” och palestinierna “ursprungsbefolkningen” som söker sin identitet och sitt historiska förhållande med landet.

“Jag tror inte att man skulle sätta upp ‘Hamlet’ på Västbanken just nu, det är en helt annan situation”, säger Isabella Hammad som skrev klart sin roman 2021. Foto: Jessica Gow/TT.

“Svårt att skriva om nu”

I sin debutroman “Parisaren”, även det en bred familjefresk, skildrade hon Palestina före 1948 med en äldre släkting som utgångspunkt. Den nya romanen handlar i stället om den brittisk-palestinska skådespelaren Sonia som återvänder till barndomens Haifa. Hennes syster har flyttat dit, men Sonia står och väger.

När hon besöker farföräldrarnas gamla hus, nu sålt till en judisk man, blir hon avvisad. “Du är som en vålnad för honom… vi hemsöker dem. De vill döda oss, men vi vägrar att dö”, säger hennes palestinske pappa på telefon från London.

Isabella Hammad skrev klart den 2021.

– Det är inte självbiografiskt, men jag intresserade mig för hur palestinier utanför engagerar sig – eller inte – i Palestina, säger hon och tillägger att “det pågående folkmordet” har ändrat allt.

– Det är väldigt avslöjande om världen, om människor och om hur makt fungerar. Nu engagerar sig alla.

Hennes kommande roman utspelas i Indonesien och Libanon.

– Det är svårt att skriva om Palestina nu. Jag skriver på något som är historiskt, inte så att det inte är besläktat – Palestina är kanske den lins jag ser på världen igenom.

Fakta: Isabella Hammad

Född: 1991 i London.

Bor: I New York.

Bakgrund: Växte upp i London och studerade litteraturvetenskap, tänkte sig först en akademisk karriär men började skriva romaner i stället. Debutromanen Parisaren kom 2020. “Vålnaden in” nominerades till Women’s Prize for Fiction 2024.

Aktuell: Med romanen Vålnaden in som just kommit på svenska. Även “Recognizing the stranger”, hennes föreläsning på Colombia University i USA till minne av Edward W Said, ska ges ut i svensk översättning.

Hon höll den nio dagar före 7 oktober 2023 och har skrivit en uppdaterad version senare.

Fakta: Hammads palestinska boktips

“Den första brunnen: barndom i Betlehem” av Jabra Ibrahim Jabra. En barndomsskildring från 1920-talet i Betlehem. Utgiven på svenska 2001.

“The book of disappearance” av Ibtisam Azem. En roman om ett Israel där alla palestinier har försvunnit. Utgiven på engelska 2019.

“Returning to Haifa” av journalisten och författaren Ghassan Kanafani som skriver delvis självbiografiskt (1969).

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom