Augustpriserna 2024 till Samuelsson, Rück och Bondestam

Tony Samuelsson tar emot Augustpriset för "Kungen av Nostratien" på Dramaten. Foto: Anders Wiklund/TT.

Tony Samuelsson får Augustpriset i den skönlitterära kategorin för “Kungen av Nostratien”. Därmed slår han förhandsfavoriter som Karolina Ramqvist och Mirja Unge. Christian Rück vann fackbokspriset och Linda Bondestam barnbokspriset.

– Är det här på riktigt? säger Tony Samuelsson till TT och håller i den tunga statyetten.

Under sina 35 år som författare har han aldrig tidigare varit nominerad till Augustpriset – nu står han plötsligt på Dramatens scen med priset i sin hand. Vad priset betyder för honom som uppskattar sin anonymitet på landsbygden utanför Orsa vet han ännu inte.

“Kungen av Nostratien” inleds med att en modstulen proletärförfattare får i uppdrag att fylla ut märkliga luckor i en bästsäljande författares manus.

– Språk, klass, vänskap och lite kärlek är väl det som boken kretsar kring, säger Samuelsson i ett försök att sammanfatta boken som tog tio år att skriva.

“Utan att sälja ut”

Fröet såddes då han hörde en förlagsredaktör beklaga sig över ett manus. I hans roman heter den bästsäljande författaren Göran Frid.

– Han är ett slags önskeförfattare, en idealförfattare som kanske inte finns i Sverige. Han kan förena det här med att skriva för många utan att sälja ut sig själv.

Augustpriset i barn- och ungdomsklassen tilldelas “Chop chop. En tapper jordbos berättelse” av Linda Bondestam. Det var fjärde gången hon nominerades till priset – men första gången hon får det.

– Jag kan inte förstå det, jag tror att jag drömmer, säger hon.

Ett “mästarprov”

Det dystopiska roboteposet är ett “mästarprov” gjort med lika delar humor och underfundig samhällskritik, menar juryn. I sin bok beskriver hon en framtid som ligger alldeles intill oss själva. Vad händer med roboten Chop Chop när allt måste gå med raketfart?

– Världen snurrar på ännu hårdare än i dag, det är en helt omänsklig takt, det är svårt att vara människa helt enkelt, säger hon.

Linda Bondestam (årets barn- och ungdomsbok), Tony Samuelsson (årets skönlitterära bok), Christian Rück (årets svenska fackbok) och Marcus Hägglund (lilla Augustpriset) efter årets Augustgala. Foto: Anders Wiklund/TT.

Fasters självmord

Augustpriset i fackboksklassen går till Christian Rück, professor i psykiatri, för “Ett liv värt att leva”. Enligt juryn en bok skriven med “en befriande självklarhet”.

Med utgångspunkt från sin fasters självmord och flera andra patientfall leder Christian Rück läsaren genom svåra och obekväma frågor. I sin bok lyckas han dessutom ta sig “förbi och igenom alla de tabulager som ligger kring ämnet”, framhåller juryn.

– Jag trodde inte ens att jag skulle bli nominerad, det här är ett ämne som folk är så rädda för, även journalister. Jag hoppas att det gör att det blir lite lättare för folk att läsa en bok om det här svåra ämnet, att det blir ett slags “sign of approval”, en rekommendation att läsa den, säger han.

Linda Bondestam tar emot priset årets barn- och ungdomsbok för “Chop chop: En tapper jordbos berättelse” av Annika Thor och Dramatens Danilo Bejarano på Dramaten. Foto: Anders Wiklund/TT.

Text: Sara Ullberg/TT, Erika Josefsson/TT

Fakta: Årets pristagare

Årets skönlitterära bok:

Kungen av Nostratien av Tony Samuelsson

Årets fackbok:

Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare av Christian Rück

Årets barn- och ungdomsbok:

Chop chop. En tapper jordbos berättelse av Linda Bondestam

Lilla Augustpriset:

Ökensvindel av Marcus Hägglund

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.